hirdetés

Macedónia is belép a kerítés világába. Így a magyar modell és a magyar migránselrettentő kerítés építéséhez szükséges anyagot és egyéb eszközöket ad Magyarország Macedóniának. Legalábbis a Magyar Közlönyben ez jelent meg. Bár ezt a Macedón állam egyelőre nem nagyon verte nagydobra. Sőt cáfolják egyelőre.

macedónia 2

Az Európában és a Nyugat-Balkán országaiban kialakult tömeges bevándorlás okozta helyzetre tekintettel megszületett kormánydöntés értelmében Magyarország ingyenes tulajdonba ad a Macedón Köztársaság kormányának 25 kilométer 450-600 mm-es körsugarú és 75 kilométer 900-1000 mm-es körsugarú pengésdrótot, védőkesztyűket, egy oszlopverőgépet, 10 ujjnyomolvasót, valamint ugyanennyi számítógépet és digitális fényképezőgépet.

A kabinet a belügyminiszter feladatává tette, hogy a segítségnyújtás keretében biztosítson a rendőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal személyi állományából az illegális migrációval összefüggő szakkérdésekben történő közreműködéshez szakértőket.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón azt közölte, a macedón miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen arról biztosította Nikola Gruevszkit, hogy Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez, legyen szó technikai, pénzügyi segítségről vagy humánerőforrásról.

Csütörtökön szemtanúkra hivatkozva a Media.mk című macedón hírportál azt írta, a macedón–görög határon, Gyevgyelija közelében megkezdődött egy kerítés építése, a macedón hadsereg szóvivője viszont azt mondta, nem kerítést építenek, csak előkészítik a terepet, ha esetleg ilyen döntés születne Szkopjéban.