hirdetés

Hamarosan megtelik Ausztria. Ezért a sógorok lezárhatják a határaikat. Hogy ne legyen dominóhatás a Balkánon, ezért az osztrák illetékesek már jelezték Macedóniának, hogy készüljön fel a határzárra. Szkopje így zárni fogja a menekültek előtt a határait és a továbbhaladást.

macedónia 2

Ausztria felszólította pénteken Macedóniát, hogy készüljön fel a migránsok áradatának teljes megállítására Görögország felől, és figyelmeztetett, hogy hónapokon belül az osztrák hatóságok is ezt teszik majd a saját határaikon.

Nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban Ausztria eléri befogadóképességének maximumát, ezért meg kell állítania a migránsokat a határain. Tehát Macedóniának is fel kell készülnie arra, hogy ugyanezt megtegye a saját határain – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szkopjei látogatásán a Vesti.mk macedón hírportál szerint. Hozzátette, az osztrák lépés hatással lesz Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia további intézkedéseire is.

Kurz kijelentette, országa hajlandó emberállománnyal és eszközökkel is támogatni Macedóniát, hogy az hatékonyabban tudja védeni határait a bevándorlókkal szemben. Kijelentette, hogy ha nagyszámú migránst kell Görögországban és Macedóniában tartani, akkor várhatóan új befogadóközpontokat is kell építeni, amiben Ausztria szintén tud segíteni.

Nikola Poposzki macedón külügyminiszter biztosította osztrák kollégáját, hogy Szkopje kész megtenni minden szükséges lépést. Hozzáfűzte, hogy Macedónia tranzitországnak számít, az intézkedéseket pedig a többi nyugat-balkáni országgal is összehangolják, a migránsok célja azonban Ausztria és Németország, valamint a többi nyugat-európai ország.

A macedón hadsereg hétfőn kezdte meg a Görögországgal közös határon épülő kerítés második sorának telepítését, hogy megfékezze az illegális határátlépéseket.