hirdetés

A választási csalással ismét elnökké vált fehérorosz Lukasenka már saját gépfegyverrel járkál. Úgy tűnik belarusz diktátor barátunk már senkiben sem bízik, ami érthető, hisz a hétvégén lemondását követelve több tízezren tüntettek a minszki Függetlenség terén. Lukasenka pedig már el is kezdte a megtolásokat , hisz nemcsak tüntetőket értek komoly bántalmazások de már a vallási vezetők is félhetnek, akik a nép akaratát támogatják.

 

A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban emberek alkottak élőláncot szolidaritásból a Szabadság Útja nevű fehérorosz tüntetés résztvevőivel.

Lukasenka eközben fekete overallban és baseball sapkában valamint egy gépfegyverrel a kezében szállt ki az elnöki helikopterből, és így indult el a Függetlenségi palota épülete felé.

A belarusz diktátor, aki Magyarország nagy barátja is úgy tűnik már a saját testőrségében sem bízik. S valljuk be ezt jól teszi.

Mondjuk arra kíváncsiak lennénk, hogy a fehérorosz diktátor milyen gyorsan tudja a gépfegyverét aktiválni és milyen pontosan lő.

A tüntetést követően az új Fehéroroszországért egy szabadság menetet is akarnak tartani. Múlt vasárnap százezrek vonultak fel a kétségeket maga után vonó hatodik mandátumát megszerző Lukasenka ellen.

A tömegrendezvények megtartása illegális, a résztvevőket felelősségre vonják – nyilatkozta a belarusz belügyminisztérium.
Ivan Kubrakov, a minszki rendőrség vezérőrnagya videóüzenetben felszólított mindenkit, arra, hogy kerüljék el a Függetlenség terét.

Lukasenka, jó diktátorként nem is titkolja, hogy vasmarokkal fog fellépni azokkal szemben, akik külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban.

A védelmi minisztérium vasárnapi közleményéből megtudjuk, hogy mostantól a hadsereg látja el az emlékművek védelmét. Illetve az emlékművek térségében történő esetleges rendbontások és zavargások esetén a tüntetők már nem a városi rendőrséggel, hanem a hadsereggel kerülnek szembe.

Az elnöki hivatal honlapján megjelent beszédében nyomatékosította, hogy a papoknak nem kellene az ellenzékiek nevében felszólalniuk. Amennyiben mégis megtörténne, úgy az állam mindezt nem fogja félvállról venni, az érintetteknek pedig szégyellni kell magukat. Az ortodox vezetőt már le is váltotta a diktátor.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, így köszöntötte a rendezvényt.

Támogatom őket és mindig is kiállok a szabad választásokért és a nép akaratának érvényesüléséért.

Twitter-oldala szerint a Szabadságot Fehéroroszországnak szolidaritási lánc résztvevőjeként Egils Levits lett elnök is részt vett Rigában.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter szerint hazájában az élőlánc Vilniustól a 40 kilométerre lévő határig terjed.

 

( T.L. )