hirdetés

Londonban is áll a bál
2020-06-14 00:36

Az erőszakba torkolló demonstrációk idejére több történelmi személyiség szobrát is körbedeszkázták Londonban. Szélsőjobbos és antirasszista tüntetők csaptak össze. Úgy tűnik nemcsak Amerika forrong már. 

 

A londoni Trafalgar téren és a környező utcákban szélsőjobboldali tüntetők és a Black Lives Matter (A feketék élete számít) mozgalom támogatói estek egymásnak, dulakodtak és palackokat dobáltak, miközben a rendfenntartó erők kutyákkal és lovasrendőrökkel igyekeztek szétválasztani az ellenséges csoportokat.

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere szerint világos, hogy a szélsőjobboldali csoportok erőszakot és zavargást okoztak. A konzervatív kormány belügyminisztere, Priti Patel elítélte a „teljesen elfogadhatatlan” vandalizmust.

A szombati londoni tüntetések kisebbek voltak a korábbi napok megmozdulásainál, mivel a szélsőjobboldali demonstrációk bejelentésének a hírére a rasszizmusellenes aktivisták inkább szétszórt és kisebb tiltakozásokra szólítottak fel. Európa és a világ több városában azóta tüntetnek folyamatosan a rasszizmus és a rendőri visszaélések ellen, hogy az Egyesült Államokban rendőri brutalitás következtében a múlt hónapban életét vesztette az afroamerikai George Floyd.

Londonban történelmi személyiségek, köztük Winston Churchill néhai miniszerelnök szobrait kellet körbedeszkázni, hogy ne váljanak az összecsapások helyszínévé, illetve, hogy ne rongálják meg őket.
Sokan „Feketének lenni nem bűn” feliratú plakátokkal tüntettek Londonban és több brit városban, míg magukat hazafinak nevező demonstrálók katonai veteránokkal együtt háborús emlékműveket védve sorakoztak fel. Szélsőjobboldali csoportok közölték, hogy a brit kultúrát akarják megvédeni, miután egy hete Bristolban egy XVII. századi rabszolgakereskedő szobrát döntötték le.

Az előző hétvégén Churchill egyik szobrára is ráfestették, hogy „Churchill rasszista volt”. Az egykori kormányfőt sokan csodálják a náci Németország felett aratott győzelemben játszott szerepéért, míg a rasszizmusellenes mozgalom az öröksége alaposabb vizsgálatát sürgeti rasszista és antiszemita kijelentései miatt.

Boris Johnson kormányfő abszurdnak és szégyenletesnek nevezte, hogy Churchill-szobrot támadás fenyeget. Elismerte, hogy a néhai kormányfő néha tett ma már elfogadhatatlannak ítélt nyilatkozatokat, de kijelentette: hős volt.