hirdetés

Nemrég fejezték be a Rómába érkező turisták kedvenc lépcsőjének restaurálását. A 9 hónapig tartó munkálatokat a világhírű ékszerház elnöke, Paolo Bulgari finanszírozta. A befektető szerint rácsokkal kellene lezárni a lépcsősort, máskülönben a vandálok miatt hamarosan a felújítás előtti romos állapotba fog kerülni a közel 300 éves műemlék.

spanyol-lepcsoBulgari úgy fogalmazott: a Spanyol lépcső értékes műemlék, amit sokkal jobban kellene védeni. Nem szabad átengedni barbároknak, akik a lépcsőn esznek, isznak, dohányoznak és bepiszkítják azt. Örömmel költöttünk pénzt a felújításra, de ha nem teszünk intézkedéseket, a lépcső hamarosan olyan koszos lesz, mint felújítása előtt.

Bulgari javaslatát a Via Condotti bevásárlóutca luxusüzleteinek tulajdonosai is támogatják. Claudio Parisi Presicce, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője szerint viszont nem lehet rácsokkal védeni Róma műemlékeit, a lépcsőnek éjjel-nappal nyitottnak kell lennie.

A lépcső restaurálását egyébként szeptember 21-én a római Santa Cecília Zenekar koncertjével ünneplik meg. Előadják Rossini A sevillai borbély című művében elhangzó áriákat és Mozart-darabokat is.

A Spanyol lépcsőt (olaszul Trinitá dei Monti) 1723 és 1726 között emeltette Francesco De Sanctis római építész. A külföldiek csak Spanyol lépcsőként ismerik és emlegetik, mert a Spanyolország térről (Piazza di Spagna) indul, ahol egykor a vatikáni spanyol nagykövetség állt.

A lépcső a Spanyolország teret köti össze a lépcső tetején álló Trinitá dei Monti-templommal, amit legutóbb 20 éve újítottak fel. A lépcső mostani renoválásakor alaposan megtisztították a lépcsőfokokat, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.