hirdetés

Leszámolnak a medvékkel
2014-06-11 11:30

Vége a medvék mulatozásának.  A mackók  elköltöztetését kérték a román környezetvédelmi minisztériumtól a székelyföldi Tusnádfürdő lakói. Az állatok rendszeresen bejárnak a településre, veszélyeztetik a lakosok és a turisták testi épségét.

Egy anyamedve két boccsal, egy másik anyamedve három boccsal, valamint két fiatal, 2-3 éves állat jár be rendszeresen a fürdővárosba élelmet keresnimondta el Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa a Krónika című lapnak. Az egyik állat az udvarokba is betört, és tyúkokat ölt, a másik pedig a tejautomatát rongálta meg.

Az is előfordult már, hogy egy medve betörte egy idős nő házának az ajtaját, és bement az előszobába élelemért . Egy éve a sajtó tág teret szentelt annak, hogy a medvék a tusnádfürdői származású Korodi Attila jelenlegi környezetvédelmi miniszter szüleinek a gazdaságába is betörtek, és nagy kárt tettek a majorságban.

A medvéket lelövik, ugye? De miért?

 

Nemrégiben nagy megdöbbenést váltott ki az Északi-középhegységben illegálisan lelőtt barnamedve esete. A szomszédos országokból átbarangoló hiúzok, farkasok is hasonló módon végzik. Pedig védeni kéne a medvéket, ezen ritkapéldányokat.

Albert Tibor, a 90 százalékban magyarok által lakott fürdőváros polgármestere szerint fennáll annak a veszélye, hogy emberre támadnak a medvék. A mostani költöztetés előkészítéseképpen az illetékesek megfigyelik az állatok megszokott útvonalait, szokásait, hogy könnyebben befoghassák majd őket. Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmadrésze Romániában található. A közelmúltban Romániában számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada a Székelyföldön él. Kovászna megyében 1200 medvét, Hargita megyében ezret számoltak meg.