hirdetés

Brazília biztonsági besorolásán rontott a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Éppen ezért arra kér minden magyar utazót a miniszter, hogy regisztráljanak az esetleges konzuli védelem végett, mert ha baj történik, a magyar külképviseletek el tudják őket érni, így nekik nagyobb eséllyel segíthetnek.

szijjártó

Bejelentette a külgazdasági és külügyminiszter, hogy átsorolták Brazíliát a kettes, fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába, ami azt jelenti, hogy minden odautazótól nagyobb figyelmet, körültekintést kérnek.

A döntés oka, hogy a brazíliai magyar külképviseletek munkatársai egyértelműen azt tapasztalják, a közbiztonsági helyzet jelentős mértékben romlott az országban, és nem könnyíti meg a biztonsági szervek dolgát az olimpia és az azzal járó tömeg – közölte Szijjártó Péter miniszter.

A külügyminiszter kifejtette: az augusztus 5. és 21. közötti olimpiai, valamint a szeptember 7. és 18. közötti paralimpiai játékok idejére megerősítik a konzuli szolgálatot az országban, létrehoztak egy ideiglenes konzuli irodát Rióban, így a kiutazóknak szükség esetén lehetőségük lesz személyesen is kapcsolatba lépni a konzuli szolgálattal. A megerősített konzuli infrastruktúra és létszám a futball-Európa-bajnokság idején is hasznosnak bizonyult, ezért döntöttek úgy, hogy ezt a mintát követik Brazíliában is.

A konzuloknak lehetőségük lesz ideiglenes úti okmányok kiállítására a hazatéréshez, továbbá pénzügyi segítséget is nyújthatnak a hazatéréshez indokolt esetben, utólagos visszafizetési kötelezettséggel. Szijjártó Péter közölte: ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, közúti balesetet szenved vagy elveszíti az úti okmányait, mindenképpen tegyen feljelentést.

Megjegyezte: a konzuli szolgálat honlapján külön részt alakítottak ki a riói utazást tervezőknek a felkészüléshez.