hirdetés

A lengyelek is addig keménykedtek, amíg megindította az Európai Bizottság az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.
lengyel tüntetés bíróságokAz EB számtalanszor figyelmeztette már Lengyelországot erre a lehetőségre, és több ízben követelte az országtól, hogy módosítson a vitatott jogszabályon. De a lengyelek keménykedtek. A testület vezető diplomatái szerint Brüsszel kimerített minden más opciót, így nem maradt más választása, mint hogy elindítsa az eljárást. Mateusz Morawiecki, a nemrégiben kinevezett miniszterelnök hangsúlyozta: ő párbeszédre törekszik Brüsszellel, de nem hajlandó engedni a vitatott törvénymódosításból, mert szerinte

Lengyelország igazságügyi rendszere gyökeres átalakításra szorul.
Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett az európai uniós alapértékek súlyos és tartós megsértése miatti eljárás megindítására Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés 7. cikke alapján a vitatott lengyel igazságügyi reform miatt. A jogszabály szerint a 7. cikk alkalmazása a következők szerint valósulhat meg:

Először is az uniós kormányokat képviselő Tanácsnak egyhangúlag meg kell állapítania, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy Lengyelország súlyosan megsérti az Európai Unió – az uniós szerződés 2. cikkében említett – értékeit. Ehhez szükség van arra is, hogy az Európai Parlament egyetértsen a bizottsági javaslattal.

Ezt követően a Tanács felkéri Lengyelországot észrevételeinek benyújtására, majd egyhangúlag megállapíthatja, hogy Varsó ténylegesen súlyosan és tartósan megsérti a 2. cikkben említett értékeket.

Amennyiben erre a megállapításra jut, a Tanács úgynevezett minősített többséggel (a tagországok összlakosságának legalább 65 százalékát képviselő 20 tagállam egyetértésével) akár úgy is határozhat, hogy felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződések alkalmazásából származó egyes jogait, beleértve a varsói kormányt a Tanácsban megillető szavazati jogokat.

A Tanácsnak a későbbiekben – szintén minősített többséggel – kell határoznia arról, hogy visszavonja a tagállam jogainak felfüggesztésére vonatkozó döntését, amennyiben “az elrendelésükhöz vezető körülményekben változás következett be”.

A 7. cikket eddig még soha nem alkalmazták az Európai Unió történetében.