hirdetés

Megint tüntettek Lengyelországban, mert továbbra is erőlködik a kormány a szigorú abortusz bevezetésén. Sőt a kormánypárt elnöke szerint azon gyermekeket is világra kell hozni, akiknek esélye sincs az élete, mert el lehet őket így majd temetni. A tüntetők követelései között már az egyház befolyásának korlátozása is szerepel.

abortusz-ellenes-tuntetesIsmét tüntetés volt Lengyelország-szerte amiatt, hogy a kormány nem tett le az abortusztörvény módosításáról. Nemrég a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski arról beszélt, hogy megtiltanák a terhességmegszakítást akkor is, ha a magzatnak nincs esélye az életben maradásra, hogy meg lehessen keresztelni és el lehessen temetni.
Varsóban, Gdanskban, Lódzban, Wroclawban, Poznanban és más városokban fekete ruhás nők vonultak az utcára, csakúgy, mint október elején, amikor a tüntetések hatására végül a kormány visszakozott a börtönbüntetés terhe melletti teljes abortusztilalomról szóló törvénytől. A mostani megmozduláshoz sok férfi is csatlakozott.

A korábbi megmozdulásokhoz képest hétfőn már több követeléssel álltak ki a tüntetők. Ezek között van, hogy nyújtsanak alaposabb szexuális felvilágosítást az iskolákban, és biztosítsanak könnyebb hozzáférést a születésszabályozó eszközökhöz. De azt is követelik, hogy a befolyásos katolikus egyház vonuljon ki a politikai életből és a közoktatásból.

Varsóban hosszú sorok kígyóztak, hogy aláírják a tüntetők petícióját. Egy 24 éves aláírásgyűjtő önkéntes azt mondta, hogy szekuláris társadalomban akarunk élni. A jelenlegi közbeszédet vallási ügyek uralják. Ez nem tetszik most sokaknak.

Egy 44 éves nő azt mondta, azért írja alá a petíciót, mert szerinte a szigorítás újabb próbálkozás a nők jogainak korlátozására. Hozzátette: lutheránusként diszkriminálva érzi magát abban a társadalomban, ahol az iskolákban arra a katolikus egyházra bízzák a hitoktatást, amely kiáll az abortusztiltás mellett. 53 éves barátnője pedig azt mondta: a hasonló törekvések miatt elhagyta a katolikus egyházat, ahogy azt egyre több lengyel teszi.

(Forrás: AP)