hirdetés

Lengyelországban egész napos tüntetéseket tartottak az új törvény ellen, amely minden esetben tiltaná, sőt büntetné a terhességmegszakítást. Még Budapestre is szolidaritásdemonstrációt hirdettek a lengyel nagykövetség elé. A szigorú abortusztörvény ellen fekete ruhában tiltakoztak.

tuntetes-lengyelorszagA magzati élet védelme mellett is demonstráltak a lengyel püspöki kar és a karmelita nővérek felkérésére, fehér ruhában vagy fehér szalaggal, közös déli imádsággal.

Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

Az életvédőknek a parlamentben jelenleg tárgyalt tervezete megszüntetné ezt a három kivételt, és lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. Ez utóbbit a lengyel püspöki kar is kifogásolta.

A tervezetet a lengyel szejm szeptember végén bocsátotta részletes vitára, amiről még egyes parlamenti tömörüléseken belül sincs egyetértés.

A fekete hétfőn számos ellenzéki politikus is csatlakozott a teljes abortusztilalom ellenzőinek tiltakozásához, országszerte tartottak sztrájkokat, demonstrációkat a lengyel városok terein, utcáin.

A tüntetés arra az életvédő szervezetek által benyújtott törvényjavaslatra reagál, mely a kompromisszumnak tartott jelenlegi lengyel abortusztörvény szigorítását célozza.  A teljes abortusztilalmat ellenzők egyúttal a jelenlegi törvény liberalizálását is követelik. A fütyülő, kiáltozó tüntetők „Az én testem, az én ügyem,” „A törvényes abortusz hiánya gyilkol” és „A testem nem inkubátor” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

Közösségi portálokon is sokan támogatták a tiltakozást, több munkaadó olyan bejegyzést tett fel, amelyben jóváhagyta a nála munkaviszonyban álló nők hétfői távolmaradását, a tüntetéseken való részvételüket.

Budapesten a lengyel nagykövetség elé a lengyel abortusztörvény ellen tiltakozókat támogató demonstrációt hirdettek hétfőn 18 órára, a résztvevőket arra kérték, hogy fekete ruhával, angol, lengyel, magyar transzparensekkel fejezzék ki a lengyel nők iránti szolidaritásukat.