hirdetés

Ennyi volt. Tiszavirág életű volt a FIFA elnökének új diadala. Hiába győzött Sepp Blatter, négy nap után Zürichben lemondott tisztségéről . Több mint valószínű, hogy a háttérben az utóbbi napok nagy port kavart korrupciós botrányai állnak de az amerikai ABC News úgy értesülései szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz  az FBI a múlt heti letartóztatások és kihallgatások után már Sepp Blatter is a nyomozás látókörébe került.

platini-batter

Úgy érzem, a mandátumomat nem támogatja mindenki. Össze fogok hívni egy rendkívüli gyűlést, hogy megtaláljuk az utódomat – indította Blatter a beszédét az igen hirtelen összedobott sajtótájékoztatón, amelyről senki sem tudta előre, hogy miről fog szólni.

Nagyon fontosak számomra a FIFA érdekei, ezért döntöttem így. Számomra a legfontosabb a FIFA intézménye, és a futball a világban.-mondta a lemondott elnök, Blatter.

A 79 éves, ötödik mandátumát kezdő elnök annak ellenére mondott le, hogy a kezdetektől fogva ártatlannak vallotta magát a korrupciós ügyekkel kapcsolatban, átható reformokat, valamint a FIFA becsületének visszaállítását sürgette. A svájci főállamügyész szerint Svájc nem folytat nyomozást Blatter ellen. A volt elnök lemondásának pontos okait csak találgatni lehet.

Kérdés például, hogy a hirtelen és kapkodva megszervezett sajtótájékoztatónak – és Blatter lemondásának – vajon mennyi köze van a csupán néhány órával korábban kirobbant újabb botrányhoz, miszerint Jerome Valcke, a FIFA főtitkára és Blatter jobbkeze nagyon is tudott arról a 10 millió dollárról, amit dél-afrikai tisztségviselők fizettek a múlt héten letartóztatott Jack Warnernek, a FIFA korábbi alelnökének. Az FBI szerint az összeg kenőpénz volt, hogy Dél-Afrika nyerhesse meg a 2010-es világbajnokság rendezésének jogát.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a FIFA végrehajtó bizottságában komoly reformok várhatók.