hirdetés

Bármikor klónozhatnánk a mamutot, hála annak a tökéletes épségben fennmaradt kölyöktetemnek, amit egy szibériai vadász talált egy pleisztocén kori folyómeder mocsarába fagyva.

A Ljuba névre keresztelt bébimamut vizsgálatával most kiderült, a mindössze egy hónapos korában elpusztult állat belső szervei tökéletes épségben maradtak fenn, így a sejtmagjából nyert DNS-információk segítségével akár újra fel is támaszthatnánk a mintegy 3600 éve kihalt fajt.

mamut

A mamutok – a mai elefántok nem túl távoli rokonai – 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg a földön, testalkatuk szinte megegyezett a mai ázsiai elefántokéval, bár jóval nagyobbra nőttek, és testüket sűrű, vastag szőrzet borította.

Ám a klónozás lehetősége nem jelenti azt, hogy a tudóstársadalom maradéktalanul egyetért annak hasznosságával is. A Ljuba tetemét jelenleg is őrző Londoni Természetrajzi Múzeum paleobiológusa, Dr. Victoria Herridge szerint aligha nyerhetnénk bármit is a már kihalt állat feltámasztásával, tudományosan legalábbis. Persze nyerészkedni lehetne azon, ha a Jurassic Park hangulatát idézve, mamutokat mutogathatnának az állatkertekben, de a londoni tudós szerint ez etikailag erősen kifogásolható indok.

“Egy mamut klón életre keltéséhez a szakértő szerint egy ázsiai elefánt béranyára lenne szükség, de ez aggályos lenne, mivel a mamutoknak körülbelül annyi köze van a mai elefántokhoz, mint az embereknek a csimpánzokhoz. A mamut sejtmag beültethetősége így olyan problémás lenne, mintha egy csimpánz sejtmagot ültetnének be egy nőbe.” – magyarázta Dr. Victoria Herridge.

Mindennek ellenére a mamut klónozásnak jelenleg inkább anyagi, mintsem etikai akadályai vannak.

Daily Mail