hirdetés

Tiszta sci-fi látvány lehet Chicagó, ha megépül azaz elképzelés, amely jelentős mértékben tehermentesítené a városi buszközlekedést. Légi vasutat, légi buszpályarendszert építenének a tervezők, Skyline néven. Így a magasból csodálhatnánk Chicagót, és juthatnánk el egyik pontból a másikba. A kivitelezés 70 milliárd forintba kerül, ami azt jelenti, hogy egy magyarországi Dagály úszókomplexum árából ez bőven megvan. A Marks Barfield Architects és a Davis Brody Bond úgy tűnik, igen sokat olvashatta Verne regényeit.

chicago tirusta lift

Az elképzelések szerint Chicagóban nem lenne szükség többé turistabuszokra – vagy legalábbis a jelenleginél jóval kevesebbre –, a városba érkezőket ugyanis egy sífelvonóhoz hasonló rendszerben vinnék körbe a városban – számolt be róla az Inhabitat.  A Skyline névre hallgató projekt lényege, hogy a város felett kábeleket feszítenének ki, amin átlátszó kabinok közlekednének. Ezekben kapnának helyet az utasok, akik keresztülutaznának a város legnagyobb nevezetességein.

Az ötletnek köszönhetően jelentős mértékben tehermentesítenék az utakat, a városba ugyanis évente 1,4 millió turista érkezik, akik közül sokan városnéző buszokra szállva járják be a nevezetességeket. A tervek szerint a kabinok óránként 3000 utas szállítására lennének kiképezve, az út pedig 20 dollárba, azaz 5-6 ezer forintba kerülne, ami nem is olyan sok ahhoz képest, hogy milyen élményt nyújthat az utazás.

A projekt gyenge pontja a megvalósítás költsége lehet, a tervezők szerint ugyanis 250 millió dollár, azaz körülbelül 70 milliárd forintból lehetne megépíteni a pályát, azaz 2-3 magyar futballstadion árából ez kijönne, vagy épp az épülő Dagály komplexumnál például olcsóbb is lenne.