hirdetés

A szerb államfőt kiakarták végezni. A bérgyilkos banda vezérét és tagjait azonban időben elfogták. A Belivuk-klán számlájára több gyilkosságot, zsarolást, emberrablást is írnak a nyomozók. Sokkoló de a banda az FK Partizán labdarúgócsapat stadionjában tartotta az illegális fegyverarzenálját. A banda minden tagját elfogták a szerb speciális alakulat tagjai.

 

Merényletet terveztek Aleksandar Vucic szerb államfő ellen január végén, ezért az államalapító, Stefan Nemanja szerb fejedelem szobrának január 27-i ünnepélyes leleplezésekor a rendőrség különleges egységének több mint 850 tagja biztosította a védelmét – jelentette ki Bogdan Pusic, a bűnügyi rendőrség igazgatóságának vezetője a szerb sajtó hétfői beszámolói szerint.

Pusic arról is beszélt, hogy a merényletet a megszerzett információk szerint azok a bűnözői csoportok tervelték ki, amelyek tagjait az utóbbi napokban a rendőrség letartóztatta.

Február 4-én a belgrádi rendőrség tizenhét embert fogott el, akit szervezett bűnözéssel, gyilkossággal, rablással, zsarolással és drogkereskedelemmel gyanúsítanak. A bűnözői csoport az egyik nagy belgrádi futballklub, az FK Partizan szurkolói csapatát használta fedőszervezetként. A csoport vezetője, Velja Belivuk a feltételezések szerint a rivális Crvena zvezda egy tagját, valamint a Pink Panter bűnbanda egykori vezetőjét, Milan Ljepoját is meggyilkolta.

A Belivuk vezette klán az ügyészség szerint az emberrablásokon, gyilkosságokon túlmenően drogkereskedelemmel és pénzmosással is foglalkozott.

A banda tagjai a Partizan stadionjának helyiségeit használták a fegyverek és a drogok rejtegetésére, írja a Magyar Szó.

Aleksandar Vucic először 2014-ben, miniszterelnökké választásakor hirdetett harcot a szervezett bűnözés ellen, azóta több bűnözői csoportot is felszámoltak a hatóságok. A legutóbb tavaly október 20-i beszédében tért ki arra, hogy Szerbia nem kerülhet bűnözők kezébe, és az állam nem engedheti meg, hogy bűnözői csoportok irányítsák. Vucic ellen a rendőrségi beszámolók szerint már 2016 októberében is merényletet terveztek. Az akkor még miniszterelnök politikus szüleinek háza közelében találtak fegyvereket, amelyekkel állítólag merényletet terveztek, ám akkor az a nyomozás letartóztatások nélkül zárult.

Az elmúlt hónapokban több alvilági leszámolás is történt a szerb fővárosban, de a bűnözői csoportok vezetői még mindig szökésben vannak. Az ügy nagy érdeklődést váltott ki Szerbiában és a régióban, mert az országban volt már arra példa, hogy egy vezető politikus merénylet áldozata lett: 2003-ban Zoran Djindjic akkori miniszterelnököt ölték meg egy 180 méterről leadott lövéssel.

(cst)