hirdetés

Lefejezett rabok, több mint félszáz halott. Röviden így foglalható össze a Brazília északi részén található, túlzsúfolt altamirai börtönben kirobbant lázadás. A brutális és horrorisztikus esemény mindenképp bekerül a legvéresebb börtönlázadások közé.

 

Az erőszak helyi idő szerint hétfő reggel indult, és órákig tartott, közben az intézmény tetején, arcukat eltakaró, késekkel és macsetákkal felfegyverzett rabokat lehetett látni, az épületből pedig sűrű füst szállt fel.

 

A legtöbb halálesetet fulladás okozta, miután a rabok felgyújtották a börtön több szárnyát is. A hatóságok szerint bandák közötti rivalizálás miatt robbantak ki az összecsapások.

 

Két börtönőrt is túszul ejtettek a zavargások közben, de őket később elengedték a foglyok. Eddig összesen tizenhat embert vádolnak az erőszakhullám kirobbantásával, tízet várhatóan más börtönökbe szállítanak majd át, rajtuk kívül további negyvenhat embert helyeznek majd el Para állam más börtöneiben.

 

A brazil börtönhelyzet egyre brutálisabb: májusban ötvenöten haltak meg egy börtönlázadásban az ország nyugati részében, tavaly pedig ötvennégy ember szökött meg az egyik intézményből egy hasonló incidens után.