hirdetés

Hiába kampányolt Orbán Viktor a macedón jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett, az első forduló után a másodikban még súlyosabb vereséget szenvedett a tegnapi önkormányzati választások második fordulójában.
gruevszki-orbánA választási bizottság hétfőn közölt adatai szerint a következő négy évben a szociáldemokraták 57 önkormányzatot, köztük a fővárost, Szkopjét vezethetik. Az Orbán-szövetséges VMRO-DPMNE-nek öt, a legnagyobb kisebbségi albán pártnak, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű pártnak tíz, a többi kisebbségi albán pártnak további öt, egy török kisebbségi pártnak pedig egy polgármestere lesz, illetve három önkormányzatot független jelölt vezethet.

Órási vereség ez a a VMRO-DPMNE-nek, amely eddig 56 települést vezetett az ország 81 önkormányzatából.

Ahogy az első forduló után írtuk, Gruevszki szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával és Orbán Viktorral is.
A miniszterelnök szeptember végén látogatott a macedónok és albánok által lakott Ohrid városába, ahol teljes mellszélességgel kiállt a VMRO mellett, mondván csak ők tudják útját állni a balkáni útvonalon érkező menekülteknek. Pár nappal korábban Németh Zsolt és Gulyás Gergely fideszes képviselők is felszólaltak a párt egyik kampányrendezvényén.

A barátság nem meglepő, hiszen mind a Fidesz, mind pedig a VMRO Soros Györgyben találta meg a mumust, Gruevszki például azzal vádolja politikai riválisait, hogy Soros utasítására menekülteket fogadnának be, és lebontanák a görög-macedón határon található kerítést. Miközben Gruevszkiék a sorosozásban, a menekültellenességben és a túlfűtött, kisebbségellenes nacionalizmusban és pánikkeltésben utaznak, addig a kormányzó szociáldemokraták az euro-atlanti integráció elkötelezett hívei, elsődleges politikai céljuk, hogy Macedónia csatlakozhasson a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.