hirdetés

Lemondásra szólította fel a Zöldek pártja Lugar osztrák képviselőt, mert a Neander-völgyi ősemberekhez hasonlította a menekülteket, sőt, ahogy mondta, szerencsére ki is haltak. Robert Lugar szerint a menekültek sárba tiporják a nők jogait.

afgán menekültek Németország

Robert Lugar, a populista ellenzéki Team Stronach párt frakcióvezetője a parlament előtt, később pedig egy közleményben is úgy fogalmazott, hogy az Ausztriába érkező menekültek és migránsok többsége tanulatlan, vallásilag elvakult, fanatikus, és lehetetlen integrálni a társadalomba (…) most olyan Neander-völgyieket hozunk ide, akik – Istennek hála – korábban már kihaltak országunkban. nyilatkozta Robert Lugar.

A 8,5 millió lakosú országban tavaly 90 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és szeptembertől az év végéig mintegy 800 ezren utaztak át Ausztrián azért, hogy Németországba jussanak. Válaszul Bécs január végén úgy döntött, idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz a déli határnál naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

Ausztria egyoldalú intézkedéseit az Európai Unió tagországainak számos vezető politikusa, mások mellett Angela Merkel német kancellár is nehezményezte, Brüsszel pedig törvénytelennek minősítette.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szövetségében kormányzó kabinet erőteljesen menekültellenes retorikát alkalmaz egyebek mellett azért, hogy kifogja a szelet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vitorlájából, amely a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választók több mint harminc százalékának támogatottságát bírja. Így a menekültellenes párt közel tíz százalékponttal előzi meg a centrista kormánypártokat. A Team Stronach, amelynek a 2013-as parlamenti választásokon 5,3 százalékos eredménnyel épphogy sikerült átlépnie a parlamenti küszöböt, az FPÖ farvizén evezve és szélsőséges retorikáját alkalmazva próbál szavazókat szerezni.