hirdetés

Lesz fűtőelemünk , ráadásul orosz lesz, és így minden Uniós felhő elvonult. Legalábbis Lázár János örömtelefonálással Brüsszelből jelentette be, hogy minden akadály elhárult a megoldás útjából, miután Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztossal tárgyalt. Persze ettől az Európai Bizottság vizsgálata még folyik Magyarország ellen s nem zárult le .  

 paks 2

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára pedig Luxembourgban tárgyalt kedden a megállapodást jóváhagyni hivatott Euratom illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást.

Lázár János tudatta azt is, hogy  Canetével abban állapodtak meg, hogy rövid időn belül az Európai Bizottság (EB) is lezárja a kérdést. Néhány napja már Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos is arról beszélt, hogy közel a megállapodás.

Pedig alig két hete még teljesen bizonytalannak tűnt a vitatott Paks2 fütőelem kérdése, hisz a kormányunk által oly sokat bírált  Brüsszel ugyan nem blokkolta a beruházást, de megakasztotta rendesen az egyoldalú – az oroszoktól történő – fűtőanyag-beszerzés miatt a szerződést nem is hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Hogy az Európai Bizottság mikor fejezi be a vizsgálatot Magyarország ellen azt nem tudni.

 

(Fotó: Greenpeace)