hirdetés

Jól begőzöltek az oroszok, amiért a külügyminiszterük Szergej Lavrov nem tudott Belgrádba repülni. Több NATO ország ugyanis nem engedte be az orosz külügyminiszter géptő. Lavrov nem Magyarország felé repült, hisz az ukrán katonák biztos lelőtték volna. Természetesen Észak Macedónia, Bulgária és Montenegró is meg lett fenyegetve.

 

Példátlan és felháborító, hogy a NATO egyes országai megtagadták az orosz külügyminisztert szállító repülőgéptől a Szerbiába való átrepülést – jelentette ki Szergej Lavrov hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján.

Lavrov a hétfőn Szerbiába látogatott volna, de kiderült: Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária is elutasította, hogy átengedje légterén az orosz külügyminiszter repülőgépét. A belgrádi tárgyalásokon végül a helyi orosz nagykövet helyettesítette. Lavrov online sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amiben alaposan beolvasott a Nyugatnak.

„Gyakorlatilag teljesen megfosztottak egy szuverén államot a külpolitikához való jogától.” – mondta Lavrov.

Persze az orosz feldühödött külügyértől ez azért érdekes, és elég ironikus egy olyan ország miniszterétől, ami három hónapja katonai erővel megtámadott egy szuverén országot, ahol azóta is háborús bűncselekményeket követnek el.

„Szerbia nemzetközi tevékenységét blokkolták, legalábbis egyelőre orosz irányban. Brüsszel irányvonala a Balkánon és Ukrajnában lényegében ugyanaz, csak amíg a Balkánon az EU azoknak kedvez, akik a szerbek érdekeit sértik, addig Ukrajnában a NATO és az EU egy olyan rendszert támogat, amely már régóta hadat üzent mindennek, ami orosz”. – mondta Lavrov, és bejelentette, hogy moszkvai látogatásra hívta meg szerb hivatali partnerét, Nikola Selakovicot.

Időközben Dmitrij Rogozin az orosz űrkutatás főnöke is egyre jobban megvadul. A Roszkozmosz vezére is elkezdett fenyegetőzni.

Az elmúlt időszak leginkább hajmeresztő esete az volt, amikor Rogozin Telegram-csatornáján arról írt, hogy egy nukleáris háborúban Oroszország fél óra alatt pusztítaná el a NATO tagállamait. Azt is kiemelte azért, hogy egy ilyen konfliktus az egész világra veszélyes lenne, ezért hagyományos eszközökkel kell legyőzniük Ukrajnát.

Nos Rogozin óta az orosz űripar igencsak szenved. Bár oroszok közel egy évtizeden át megkerülhetetlenek voltak a globális űrszektorban az öregedő, de megbízható Szojuzok miatt. Az elmúlt időszakban viszont megszűnt a monopolhelyzet, részben a SpaceX-nek köszönhetően. Az AFP szerint ezzel párhuzamosan Oroszország a műholdfelbocsátó piacon is egyre inkább leszakad. A 2016-ban befejezett Vosztocsnij űrrepülőtér például teljesen kihasználatlan, építése pedig nem volt botrányoktól mentes.

Rogozin önmagában nem tehető felelőssé az orosz űrprogram hanyatlásáért, főigazgatósága azonban nem hozott megoldást, a korrupció, a technológiai elmaradottság és az eredménytelenség továbbra is fennáll.

( Németh A.)