hirdetés

Török harckocsik összecsaptak a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szövetséggel Szíria északi részén. Ez volt az első összecsapás, amióta a török tankok a héten átlépték a szíriai határt – közölte egy civilszervezet és egy kurd vezető.
török tankA török hadsereg támogatta Nur el-din el-Zinki lázadócsoport közlése szerint fegyvereseik a török harckocsik támogatásával szombaton megközelítették a Dzserablúsztól északnyugatra fekvő Jusszef Beik falut, és elfoglalták a kurd vezetésű erőktől. A csoport állítása szerint több kurd fegyverest foglyul ejtett.
Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szíriai civilszervezet elnöke megerősítette, hogy ellenzéki fegyveresek harcba bocsátkoztak az előrenyomuló török harckocsikkal Aleppó tartományban, a Dzserablúsztól 8 kilométerre délre fekvő el-Amerne falunál.
Abdel-Rahmán szerint ez az első összecsapás, amióta a török harckocsik szíriai területre léptek. Szerinte a harckocsikkal összecsapó fegyveresek a kurdokkal szövetséges arabok és türkmének.
Két török F–16 típusú harci gép közben az Iszlám Állam terrorcsoport hat szíriai állását, illetve az Egyesült Államok támogatta Népvédelmi Erők (YPG) kurd milícia állásait támadta – közölték török biztonsági források.
Előzőleg szombaton török harci gépek az egyik SDF-fel szövetséges csoport állásait támadta a szerdán a dzsihádistáktól visszafoglalt észak-szíriai Dzserablúsz közelében.
Török gépek bombázták állásainkat szombat reggel Dzserablúsztól délre és el-Amarne faluban, ahol polgári lakosok élnek – közölte a dzserablúszi Katonai Tanács közleményében. A csoport szerint ezzel az agresszióval a konfliktus új szakasza kezdődik a térségben.
A török hadsereg által indított Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja, hogy elűzzék az IÁ fegyvereseit a térségből, és megakadályozzák a kurd milíciák előrenyomulását, tovább bonyolítja az amúgy is komplikált szíriai helyzetet. Az autonómiapárti kurdok többsége alkotta Szíriai Demokratikus Erők 2015 októberében léptek szövetségre az aleppói, rakkai és el-haszekei arab fegyveresekkel. A Washington által támogatott szövetség több települést – így az észak-szíriai Manbídzst – foglalt vissza az Iszlám Államtól, amivel kiváltotta a kurd milíciákat terroristáknak tekintő Ankara aggodalmát.
A szíriai kormányhadsereg szombaton ellenőrzése alá vonta a Damaszkusz közelében fekvő Daraját, miután több ezer lakosa – lázadók és polgári személyek – elhagyta a várost – közölte egy nevének elhallgatását kérő katonai vezető.
A darajai kérdést lezártuk, miután a megállapodásnak megfelelően kimenekítettek a városból minden civilt és fegyverest a családjukkal együtt – jelentette a szíriai állami televízió. Az evakuálásról csütörtökön állapodtak meg a damaszkuszi vezetők és a lázadók.
A kimenekítettek pontos száma nem ismert. Pénteken a SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelentette, hogy 4000 polgári személyt telepítenek befogadó központokba és legalább 700 lázadót indítanak a lázadók és dzsihádisták kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíbbe.
Civilszervezetek szerint nyolcezren maradhattak a városban, az ODSH szerint ez a szám jóval alacsonyabb. Az ODSH és ellenzékiek bírálták a fővárostól tíz kilométernyire délnyugatra fekvő, éhínség és a kormányerők mindennapos légitámadásaitól szenvedő település lakosainak erőszakos kitelepítését.
Ez már a második ilyen megállapodás a rendszer és a lázadók között. Homszban, a forradalom fővárosában a kormányhadsereg addig ostromolta és bombázta a várost, amíg a lázadók 2014-ben bele nem egyeztek, hogy elhagyják az óvárost.