hirdetés

Nagy a baj. Ég egy atom tengeralattjáró. Vízzel kezdték elárasztani a tűzoltók az Északi- sarkkörhöz közeli orosz Szeverodvinszk hajógyárának azt a szárazdokkját, ahol néhány órával korábban tűz keletkezett az Orjol (Sas) nevű atom-tengeralattjárón.

orjol

Az Orjolt javítási munkálatok miatt vontatták a Moszkvától mintegy ezer kilométerre, a Fehér-tenger partján fekvő város hajógyárába. A jelenleg negyven négyzetméternyi területen pusztító tüzet hegesztési munkálatok okozták, amelynek során meggyulladt a hajótest hátsó részén a szigetelés. A tűzoltók órákon át próbálták eloltani a lángokat, ám végül rákényszerültek a szárazdokk elárasztására, hogy így vessenek véget a tűznek.

Ilja Jitomirszkij, a hajógyár egyik szóvivője azt mondta, a víz beeresztése megkezdődött, s még néhány óráig eltarthat. Egy másik szóvivő szerint egyelőre sem megfékezni nem sikerült a lángokat, sem lokalizálni a tűzfészket.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Viktor Csirkov tengernagy, az orosz haditengerészet vezérkari főnöke is a katasztrófa helyszínére látogatott. A javítási munkálatokat megelőzően ugyanakkor a hajó fegyvereit, valamint az atomreaktor kritikus elemeit eltávolították.

A mostani balesetben senki nem sérült meg. 2008-ban ellenben a Nerpa nevű orosz atom-tengeralattjáró fedélzetén húszan fulladtak meg, miután működésbe lépett a hajó automata tűzoltó rendszere, miközben a legénység a Japán-tenger mélyén végzett különféle teszteket a tengeralattjárón.