hirdetés

Az orosz külügy szóvivője szerint Moszul lakossága tömegével pusztul az Iszlám Állam és az USA vezette koalíció harcában, az ostrom középkori mészárlássá változott.

moszul-raketavetoKözépkori mészárlássá változott a 21. század vezető hatalmai által Moszul felszabadítására indított terrorelhárító művelet, amelyet elsősorban a polgári lakosság szenved meg – állította Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Facebook-bejegyzésében.

Zaharova szerint Moszul lakossága tömegesen pusztul mind az Iszlám Állam terroristái, mind az ellenük harcoló, az Egyesült Államok vezette koalíció „jóvoltából”. A diplomata úgy vélekedett, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja a civilek módszeres evakuálásának a hiánya. Rámutatott, hogy Moszul környékén nem alakítottak ki humanitárius folyosókat.
Az orosz szóvivő ugyanakkor kifogásolta, hogy a Moszul környékén indított hadműveleteket a koalíció a teljes tájékoztatási blokád körülményei között folytatja, és nem szolgáltat hiteles információt arról, hogy mi történik.
Zaharova szerint nem világos, hogy a koalíciós erők előrenyomulnak-e, avagy visszavonulnak, hatékony-e az alkalmazott taktika, mekkorák a veszteségek,  és hány bevetésen vettek részt a harci repülőgépek.
A második legjelentősebb iraki város, Moszul felszabadítását célzó hadművelet október 17-én vette kezdetét. Az iraki különleges egységek október 31-én kezdték meg a város keleti negyedeinek ostromát.