hirdetés

Akár 4,6 millió orosz anyanyelvű ukrán is bevándorolhat Oroszországba – mondta az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) elnöke a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak.

imigrants to Russia

Az interjúban Konsztantyin Romodanovszkij hangsúlyozta, hogy ez egy feltételezett drámai forgatókönyvben szereplő adat, amelyet a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben élő orosz ajkúak számából következtettek ki.

Az FMSZ elnöke a lapnak elmondta, hogy eddig több mint 180 ezer ukrán állampolgár kért menekültstátust és ideiglenes menedékjogot Oroszországban, és azt közülük több mint 110 ezren kapták meg. Hozzátette, jelentősen megnőtt az igény a külföldön élő oroszok önkéntes alapon történő hazatelepítésére indított állami program iránt is. Naponta több mint 500 ember fordul hozzájuk azzal, hogy vonják be őket a programba. Az ideiglenes tartózkodási engedélyt kérők száma meghaladta már a 90 ezret.

Romodanovszkij szerint mindez azt jelenti, hogy ezek az emberek örökre el akarják hagyni a fegyveres konfliktus sújtotta délkelet-ukrajnai térséget. Az FMSZ elnöke ezt logikus lépésnek tartja.

Az orosz migrációs szolgálat vezetője szerint az Ukrajnából érkező menekültek “kedvező hatással vannak” az oroszországi népesség számának alakulására. Azt mondta, hogy több mint 250 ezer ember kész integrálódni az orosz társadalomba. Úgy vélte, hogy az ukrán menekülteknek nincs szükségük komoly alkalmazkodásra, s arra, hogy felkészüljenek az orosz társadalomba való beilleszkedésre, mert az oroszok és ukránok “egységes kulturális-történelmi értékrendhez” tartoznak, és a két országban hasonló az oktatási és a szakképzési rendszer is. Megjegyezte, hogy az ukránok azon külföldiek közé tartoznak, akik a legjobban tisztelik az orosz törvényeket. Ez a következtetés az általuk Oroszországban elkövetett jogsértések és bűncselekmények alacsony számából vonható le.

A tisztségviselő a Rosszijszkaja Gazeta kérdésére azt is elmondta, hogy az Oroszországban dolgozó ukránok az ukrán válság előtt gyakorlatilag az itteni keresetükből tartották el otthon maradt családjukat. Az orosz jegybank adatai szerint a mintegy 3 millió ukrán vendégmunkás tavaly 4,1 milliárd dollárnyi (jelenlegi árfolyamon közel ezer milliárd forint) összeget utalt át ukrajnai számlákra. 2012-ben ez az összeg 3,39 milliárd dollárt tett ki. Az ukrán munkavállalók átlagkeresete havonta 800-1000 dollár volt, így összes megtakarításuk 25-30 milliárd dollárt tett ki, ami Ukrajna GDP-jének 14-17 százaléka.

Minthogy Ukrajnában tavaly 1,5 millió munkanélkülit tartottak nyilván, érthető, hogy az utóbbi két évben megnőtt az ukrán munkavállalók migrációja is Oroszországba, akiknek a száma az idén elérheti a 4-5 milliót. Ez most kényszerű migrációvá vált – mondta Romodanovszkij.

Az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat vezetője ugyanakkor úgy vélte, hogy mindez nem jelent fenyegetést az orosz munkaerőpiac számára, mert az Ukrajnából való kényszerű elvándorlás ideiglenes jelenség, amely hamarosan ismét munkavállalói és gazdasági bevándorlássá alakul át.