hirdetés

A román szenátus vezére ellen is nyomoznak már. Egy elhallgattatását, megfélemlítését célzó hatósági visszaélés áldozatának tartja magát, és nem mond le hivataláról Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke, aki ellen hamis tanúzás és bűnpártolás gyanújával kedden bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség, a DNA.

tariceanu-popescu-ro

Tariceanu közleményében a jogállamiságot és demokráciát védelmező, „kényelmetlen” politikusként jellemezte magát, és több mondatában is arra utalt, hogy az elnöki hivatalnak áll útjában.

Ma, amikor a vádiratokon és bilincseken alapuló ügyészi köztársaságban élünk, a polgároknak már nincs lehetőségük a demokratikus választásra. Bárkire is adnák voksukat június 5-én (a helyhatósági választásokon), a döntéseket a társadalmat ellenőrző erőszakszervezetek hozzák meg, amelyek már teljes mértékben kiszabadultak a kötelező civil ellenőrzés alól – fogalmazott a házelnök.

Tariceanu szerint abszurdum azt feltételezni róla, hogy társadalmi pozícióját hamis tanúzással veszélyeztette volna olyanok kedvéért, akikhez semmi köze. Azt állítja: a szóban forgó visszaszolgáltatási ügyben már véget ért a nyomozás, amikor őt április 15-én tanúként kihallgatták. Beidézését eddig a DNA túlbuzgóságával magyarázta, amely csak azt a célt szolgálta, hogy „lefilmezhessék a vádhatóság székházánál”. Most már egyértelművé vált számára, hogy az ügyészek valójában az általa „jogi visszaélésnek” tartott bűnvádi eljárás elindításához kerestek ürügyet – olvasható a közleményben.

Tariceanut két, Bukarest közelében fekvő, államosított telek feltehetően illegális visszaszolgáltatásának ügyében hallgatta ki tanúként a brassói DNA. Az ügy múlt héten jutott a vádemelés szakaszába. A DNA szerint a házelnök eskü alatt a valóságtól eltérően azt állította: nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal, akik a vád szerint 145 millió euróval károsították meg a román államot. Tariceanu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként 2004 és 2008 között volt Románia miniszterelnöke, ám 2014-ben nem követte a jobbközépre tolódó PNL-t, hanem ALDE néven új szabadelvű pártot alapított, megőrizve szoros együttműködését Victor Ponta akkori kormányfővel és a Szociáldemokrata Párttal (PSD), amely a szenátus elnökévé választotta. Liviu Dragnea, a PSD elnöke kedden azt mondta: nem látja be, miért ne maradhatna meg a szenátus élén a DNA által meggyanúsított házelnök.

(Forrás: Psnews)