hirdetés

A parlament elnöke felkavarta rendesen az állóvizet. Kövér László szerint ugyanis Csehország és Szlovákia felvétele hiba volt az Unióba a Benes- dekrátumok miatt. Így nemcsak Csehország, hanem Szlovákia is bekérette a magyar nagykövetet.

kővér lászló

Bekérette a szlovák külügyminisztérium is a cseh után Magyarország pozsonyi nagykövetét, Czimbalmosné Molnár Évát Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének a cseh sajtóban tett kijelentései miatt.

Mint ismeretes, Kövér László a Právo című cseh lapban múlt pénteken megjelent interjújában azt mondta a Benes-dekrétumokra célozva, hogy nem lett volna szabad Csehországot és Szlovákiát felvenni az Európai Unióba, mivel jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul.

Pető Tibort, Magyarország csehországi nagykövetét a prágai külügyminisztériumba kérették be, ugyanezen Kövér-nyilatkozat miatt.

A szlovák külügyminisztérium nyilatkozatában hangsúlyozta: Szlovákia és Magyarország kapcsolatai – a két kormány igyekezetének köszönhetően – jelenleg történelmileg a legjobb szinten vannak. A két fél között zajló párbeszéd és együttműködés intenzív, ami bilaterális szinten túl a visegrádi négyek keretében és az összeurópai témák tekintetében is megfigyelhető – fűzte hozzá a nyilatkozatában a szlovák külügyminisztérium, megjegyezve: ezért érthetetlen, miért érzi szükségét Kövér László, hogy Szlovákia és újabban Csehország címére tett sértő kijelentéseivel megzavarja ezt a pozitív hangulatot.

Kövér László legújabb kijelentései, miszerint Szlovákiának és Csehországnak nem kellett volna az EU tagjává válnia, szakmaiatlanok, és nem felelnek meg a kölcsönös kapcsolatok színvonalának – írta a szlovák szaktárca, és elvárják, hogy a jövőben Kövér László tartózkodjon a hasonló kijelentésektől.