hirdetés

Legalább húsz magyar KFOR katona és két szerb civil is megsérült, amikor Zvecan lakói és a Kosovo Force (KFOR) katonái összecsaptak a tüntetőkkel. A napok óta zavargások nem csitulnak.

Legalább két szerb megsebesült, közülük egy fiatal súlyosan, miután a KFOR tagjai sokkoló gránátokat használtak, és a koszovói rendőrség tagjai is tüzet nyitottak a tüntetőkre – írja a Kosovo Online hírei alapján a b92. A KFOR botokkal és könnygázzal támadt az emberekre a Kosovo Online beszámolója szerint.

A portál helyszíni tudosítója szerint a KFOR tagjai megpróbálták erőszakkal a kordonjukon belülre rángatni a Szerb Lista képviselőit, majd sokkoló gránátokat és rengeteg könnygázt vetettek be. Az összegyűlt szerbek még mindig az utcán vannak, és nem vonulnak vissza. A hírportál beszámolója szerint Igor Simics, a Szerb Lista képviselője felszólította az önkormányzat épülete előtt összegyűlt több mint ezren polgárt, hogy üljenek le a földre nyugodtan, felemelt kézzel.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecán, Leposavics és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Az összecsapásokban legalább húsz magyar KFOR-katona sérült meg a zavargásokban, többen közülük súlyosan. A jelenlévő olasz KFOR-egység tagjai közül tizenegyen sebesültek meg. A helyzet eszkalációjának megakadályozására kapcsolódott be a KFOR, a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő. A szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

„Zavargásokat okoznak. Magukat és a közösséget is veszélybe sodorják. Hagyják el a területet és térjenek haza” – ez a felszólítás hangzott el többször, mielőtt megkezdődött volna a tömeg oszlatása. A tüntetések során a KFOR-katonák több szerb tüntetőt őrizetbe vettek és átadták őket a koszovói rendőrségnek.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a több mint húsz sérült magyar katona közül hét fő állapota súlyos, de stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba – tudatta a HM.