hirdetés

Fokozódik a helyzet. Ezúttal az USA egyik legkeményebb államtitkára Sarah Sewall jelentette ki, hogy a korrupció bizonyos európai országokban oly mértékű, hogy az Egyesült Államokra nézve ez már nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Így a korrupcióellenes akcióterv mielőbbi kidolgozásáról beszélt, amit  a magyar külügy magára vett, és azonnal raportra hívatták André Goodfriendet.

satah sewell

Sarah Sewall államtitkár egy interjúban arról beszélt, hogy a még távoli európai  országokban is meglévő korrupciós gyakorlat az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket sértheti. Úgy fogalmazott: az Egyesült Államok nagykövetségei, Közép- és Kelet-Európa két tucat országában a korrupcióellenes küzdelmeket támogató akciótervek összeállításán dolgoznak.

A magyar Külügyminisztérium szerint az ilyen kijelentések alkalmasak arra, hogy súlyos aggodalmakat okozzanak szuverén országokban, éppen ezért Szíjjártóék berendelték az amúgy is nagy fidesz kedvencek tartott ügyvivőt, André Goodfriendet s biztos jól a szőnyeg  szélére állították.

Az USA államtitkára  a videó tanúsága szerint Magyarországot is említi mint a korrupció példáját, ahol hat magyar hivatalnoktól tagadta meg az Egyesült Államok a vízumot, amelynek hatására 10 ezer tüntető vonult az utcára a korrupt állami vezetők lemondását követelve.

Az államtitkár személyes külpolitikai tanácsadója az amerikai elnöknek Barack Obamának. Emellett ő felel Tibet ügyéért is. S nem utolsó sorban Sewall számos katonai és nemzetbiztonsági szakkönyv neves szerzője. Valamint a civil és társadalmi ügyek fő felelőse is. Lassan az amerikai dream teamel fog farkasszemet nézni a magyar politikai elit, s dunakeszis futsal csapat, ami felettébb vicces lesz.