hirdetés

A spanyol főügyész európai elfogatóparancs kiadását kérte a menesztett katalán kormány külföldön tartózkodó tagjai ellen, míg nyolc másik kormánytag ellen börtönbüntetést javasolt.
kataluniaEurópai elfogatóparancsot kért a spanyol főügyész az eltávolított katalán elnök, Carles Puigdemont és négy társa ellen – írja a BBC.
Mint arról beszámoltunk, a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt pénteken szavazott meg. A szavazás után a spanyol központi kormány feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt és december 21-re regionális választást írt ki. Hétfőn a spanyol főügyész vádemelést javasolt a katalán vezetők ellen lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt. A spanyol jogrendszer szerint az ügyészség javasolja ugyan a vádemelést, amelyet azonban egy bírónak kell kimondania.

Puigdemont és kormányának további négy tagja azonban nem jelent meg a bíróság előtt, ezért adtak ki ellenük elfogatóparancsot.
Carles Puigdemont jelenleg valószínűleg Belgiumban tartózkodik, ahol azonban azt mondta, nem akar menedékjogot kérni, és csak akkor tér vissza Katalóniába, ha biztosítékot kap a spanyoloktól a tisztességes eljárásra. A belga főügyész viszont azt közölte, alkalmazni fogják a jogot, ha megkapják az európai elfogatóparancsot, vagyis le fogják tartóztatni Puigdemontot.

Puigdemont mellett az agrárügyi miniszter, Meritxell Serret, az egészségügyi miniszter, Antoni Comín, a kulturális miniszter, Lluís Puig, és az oktatási miniszter, Clara Ponsatí ellen kérte elfogatóparancs kiadását a spanyol ügyészség.

A feloszlatott katalán kormány további kilenc tagja viszont elment a bírósági meghallgatásra, közülük nyolc ellen az ügyészség börtönbüntetést kért. Köztük van az elnökhelyettes Oriol Junqueras, a belügyminiszter Joaquim Forn, a külügyminiszter Raül Romeva, és igazságügyminiszter Carles Mundó.

A katalán kormány egy tagjára, az egykori vállalkozásügyi miniszter Santi Vilára viszont csak 50 ezer eurós pénzbüntetést kért az ügyészség, mondván ő már azelőtt lemondott posztjáról, hogy a katalán parlament megszavazta a függetlenséget.
A katalán vezetőket még nem vádolták meg hivatalosan, de egy bírónak kell döntenie a előzetes letartóztatásukról is.