hirdetés

Egyre több a halott a kínai kikötővárosban és egyre nagyobb a környezeti katasztrófa. Már most több száz halálos áldozata és több mint ezer sérültje van a pusztító erejű tiencsini robbanásoknak. A kínai városban történ detonáció sokkal pusztítóbb volt, mint azt sokan hitték. Még a műholdas felvételeken is teljesen jól látható volt a detonáció, ami eléggé rémisztő erejű lehetett. Hogy mi robbant azt egyelőre senki sem tudja de az biztos, hogy a vegyi anyagokat tároló raktár repült a levegőbe.

TIANJIN, CHINA - AUGUST 13:  (CHINA OUT) Firefighters continue to work at the explosion site on August 13, 2015 in Tianjin, China. The death toll from Wednesday warehouse explosions in Tianjin rose to 50 Thursday evening, 17 of whom were firemen, local authorities said.  (Photo by ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)

Az észak-kínai kikötővárosban szerdán történt szerencsétlenség mentési munkálatai jelenleg elsősorban arra irányulnak, hogy megakadályozzák az úgynevezett másodlagos katasztrófát, amelyet a tűz- és robbanásveszélyes vegyi anyagokat tároló raktár megsemmisülése nyomán a levegőbe, a talajba és a vízbe került egészségre káros anyagok okozhatnak.

A szombati hivatalos közlések megerősítették, hogy “valószínűleg” nátrium-cianidot is tároltak a megsemmisült raktárban, ami rendkívül veszélyes vegyület. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy ammónium-nitrátot, kálium-nitrátot és kalcium-karbidot tartottak az épületben, továbbá meg nem erősített sajtójelentések szerint 700 tonna nátrium-cianidot. A környék vízelvezető rendszerét lezárták, hogy ezzel is megakadályozzák a környezet további szennyeződését.

Ugyanakkor mostanra kiderült, hogy a termékek pontos beazonosításához még a logisztikai vállalat sem rendelkezett egyértelmű információkkal. Ezért, illetve mert a tűzben a vállalat irodaépülete és dokumentációja is megsemmisült, a nyomozók a vámadatokból igyekeznek visszakövetkeztetni arra, mi volt a raktárban. A városszerte felállított 17 monitoring állomáson nem észleltek cianidot, egy helyen viszont a műanyaggyártáshoz használatos xilolból (dimetil-benzol) a megengedett határérték felett mértek.

A South China Morning Post helyszíni tudósításában arról számolt be, hogy az újságírók kellemetlen szagokat éreztek, egyesek könnyeztek, mások fejfájásra panaszkodtak. A hatóságok mindazonáltal azt állítják, hogy a levegő és a közeli kikötőben a víz állapota kielégítő. Azt a korábban megjelent hírt, miszerint a baleset helyszínétől számított három kilométeres körzetben kitelepítik a lakosságot, egy városi kormányzati tisztviselő később cáfolta. Ellenben egy menhellyé alakított közeli iskolából (amelyben a megrongálódótt lakásaikból evakuált környékbelieket helyeztek el) új helyre költöztették az embereket.

Időközben egyértelművé vált, hogy a jogszabályok szerint a robbanásveszélyes, mérgező anyagok raktárától 1000 méteres körzetben nem lehettek volna lakó- illetve középületek, vállalatok, közutak, miközben tény, hogy vannak. Az érintett ingatlanfejlesztő szerint évekkel korábban, amikor a telket vásárolta és egy lakóparkot építtetett, még nem voltak a környéken veszélyes anyagokat tároló raktárak, és azóta sem kaptak ezekről tájékoztatást. A házak azonban alig 5-600 méterre állnak a robbanások helyszínétől.

Szombaton hét-nyolc újabb robbanásról számoltak be, de ezek hatásáról részleteket nem közöltek. Az interneten és az online médiában keringő hatalmas mennyiségű fotó között megrongálódott tűzoltóautókat is fel lehet fedezni.A tűzoltók körében súlyos a veszteség, és minden jel arra mutat, hogy az azonosított áldozatok végleges száma tovább fog nőni. A hozzátartozók jelentések szerint bizalmatlanok a hatóságok helyi képviselőivel szemben, akik a kétségbeesett családtagokat megpróbálják távol tartani a hivatalos tájékoztatóktól.

Pénteken azt állították, hogy 22 tűzoltó van a halottak között és 13-at még nem találtak. Nyilvánvalóan a közhangulatot is felborzoló tény miatt, a legutóbbi adatközlés alkalmával már nem adták meg külön az életüket veszett tűzoltók számát.A Global Times című napilap jelentése szerint a tűzoltók szerda éjszakai riasztásakor nem tudták, hogy veszélyes anyagokkal teli vegyianyag-raktárhoz hívták őket. Ennek ellenére – tették hozzá – volt náluk védőfelszerelés. Feltételezések szerint robbanás végzett velük. A Hszinhua hírügynökség összeállításában az szerepelt, hogy az új Kína megalakulása, vagyis 1949 óta most vesztették el a legtöbb tűzoltót egyetlen bevetés alkalmával.