hirdetés

Kórházba került Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője – jelentette csütörtök éjjel az orosz sajtó. „Az állapotom közepesen alakult egy hete, de ma kórházba kerültem. Egészségi állapotom romlik. Monitorra kapcsoltak. Ismerik a jellememet, elszántam magam, hogy harcolni fogok az életért” – idézte a 83 éves politikust az Interfax orosz hírügynökség.

mihail_gorbacsov

Gorbacsov, aki az átépítés és a nyilvánosság jelszavával akaratlanul is a szétesésbe vezette az egykori világhatalmat, fáradtnak és felpuffadt arcúnak nézett ki legutolsó közszereplésein. Az orosz sajtó szerint cukorbaja van. Egészségi gondjai miatt tavaly áprilisában nem tudott részt venni Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök temetésén sem.

Nyugaton nagyra becsülik, de honfitársai őt tartják felelősnek a Szovjetunió felbomlásáért, és az azt következő gazdasági és társadalmi válságért. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kényes viszonyban van, több alkalommal is bírálta a demokratikus jogok korlátozása miatt, és felszólította, hogy mondjon le a hatalomról.