hirdetés

Pusztít Koppu, a tájfun. Már legalább kilenc halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken pusztító esőzésnek, és már többtucatnyi ember is eltűnt. A baj és a káosz egyre nagyobb.

koppu tájfun

A parti őrség beszámolója szerint egy kishajó 36 utassal és 5 főnyi személyzettel a fedélzetén került bajba a szigetország középső részén, miközben Guimaras tartományba tartott. Harminckét embert sikerült kimenteni, de heten meghaltak, köztük egy 6 és egy 9 éves gyerek, valamint a személyzet két tagja. A trópusi vihar, amely vasárnap hajnalban csapott le a Fülöp-szigetekre, igen lassan halad. Jelenleg Ilocos Norte tartományban tombol óránkénti 120-150 kilométeres sebességű szél és heves esőzések kíséretében.

Nueva Ecija tartományban kiléptek medrükből a folyók, az árvíz miatt sok helyütt az emberek házaik tetejére menekültek. Nigel Lontoc, a polgári védelem képviselője elmondta, hogy a rizstermesztéséről ismert, a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetén elhelyezkedő tartományban több száz katona, rendőr és önkéntes segíti a mentést. Egy helybeli, Erwin Jacinto elmondta, hogy az ár mocsárrá változtatta a farmját. Ő és tucatnyi falubeli egy magasan álló hídon talált menedéket, az emberek ott aludtak éjszaka is a víz elől elmenekített állataikkal együtt.

A Koppu tájfun fákat, villanyoszlopokat döntött ki útja során, kilenc tartományban nincs áram. A hatóságok tucatnyi légi járatot töröltek, sok iskolában nem volt tanítás hétfőn.