hirdetés

Több ezer görög nyugdíjast fújtak le a rendőrök könnygázzal. Az idős emberek azért vonultak az utcára, mert csökkentik a nyugdíjakat minimum 25 százalékkal, de van, akinek a felére veszik vissza a járandóságát. A dühöngő idős sereg megpróbált felborítani egy kisbuszt, és lökdösték a rohamrendőröket. Görögországnak a hitelezőivel kötött megállapodás értelmében egymilliárd eurót kell spórolnia a nyugdíjakon.

gorog-tuntetesA görög rendőrség könnygázt vetett be nyugdíjasok ellen. A nyugdíjasok a nyugdíjak csökkentése ellen demonstráltak, és megpróbáltak felborítani egy rendőrségi kisbuszt is, és lökdösődtek a rohamrendőröket.

Az eset után Nikosz Toszka polgárvédelmi miniszter rendeletet adott ki, amelyben megtiltotta, hogy nyugdíjasok és dolgozók demonstrációin könnygázt vessenek be – írta a BBC.
A nyugdíjrendszer átalakítása és a nyugdíjak csökkentése Athén hitelezőinek egyik központi követelése, ha a görög kormány nem teljesíti az elvárásokat, nem kapja meg a futó mentőcsomag hátralévő részleteit.

A görög kormánynak egymilliárd eurót kell megspórolnia a nyugdíjak csökkentésével. A többszöri megszorítások nyomán a görög nyugdíjasok 25-55 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint a gazdasági világválság előtt.