hirdetés

Áttörés. A kutatók megtalálták a rettegett MERS vírus ellenszerét.  A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) vírusának természetes  emberi ellenanyagát találta meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amely szerint a felfedezés segíthet a gyakran halált  okozó betegség védőoltásának és gyógyszerének kifejlesztésében is.

MERS

Az első MERS-megbetegedés Szaúd-Arábiában történt 2012-ben. A koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz. A kór ellen egyelőre nincs védőoltás vagy bevált gyógymód. A betegség eddig több mint 500 emberrel végzett 26 országban. A vírus nem könnyen terjed emberről emberre, ezért a fertőzések többségének forrása nem egyértelmű. A megelőzésre és a már  fertőzöttek kezelésére irányuló erőfeszítések mostanáig kudarcot vallottak – emlékeztetett a Medicalxpress nevű egészségügyi portál.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt új tanulmány készítői egy 49 éves férfi páciens immunválaszát tanulmányozták, aki megfertőződött, ám a szervezete végül legyőzte a kórt.