hirdetés

Valami komoly baj van az erőműnél. Négyezerszeresére nőtt ugyanis a sugárzás Japánban a négy éve balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű egyik föld alatti alagútjában egy tavalyi méréshez képest – közölte csütörtökön az NHK helyi tévécsatorna a létesítményt üzemeltető TEPCO energiacég méréseire hivatkozva.

fukusimai gyermekrák

Az atomerőműre 2011. március 11-én zúduló cunami után az említett alagútban 400-500 tonna sugárszennyezett víz gyűlt össze a szakemberek szerint. Idén december 3-án a Tepco szakértői vízmintát vettek onnan, és kiderült, hogy a cézium izotópjának koncentrációja egy liter vízben 420 ezer becquerel volt. A tavalyi mintában a sugárzás mértéke 4-4,1 ezerszer kevesebb volt. Egyelőre nem ismeretesek a jelenség okai, ami komoly gond.

Az alagút a létesítménytől nem messze van, és az erősen sugárszennyezett hulladék feldolgozására használták. A Tepco szakértői azt mondták, hogy az alagút és a létesítmény nincs összeköttetésben egymással, a radioaktív anyagokat a létesítményben és az alagútban elkülönített térben tárolják, és nem mozgatják.

Mint ismeretes, több mint négy éve, 2011. március 11-én a nagy erejű földrengés és a szökőár nyomán a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt. Japánban nagy területek váltak sugárszennyezetté. Az erőmű környékéről több mint 80 ezer embert kimenekítettek. A nukleáris fűtőelemek kiemelése még évekig eltart majd. A hatóságok azt tervezik, hogy az atomerőművet 2040-re teljesen lebontják. A történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról.