hirdetés

Kivégezte Szaúd-Arábia kormánya az egyik nagy tiszteletnek örvendő síita ajatollahot, azaz szellemi és vallási vezetőt. Állítólag több mint negyven társával terrorizmussal vádolták, és most lefejezték kegyetlenül. Emiatt hatalmas botrány tört ki több iszlám vallású országban. Irán közölte, hogy a szaúdi királyság az IÁ egyik legfőbb támogatója, amit talán alátámaszt az is, hogy a terrorszervezet által használt egyenszínű, azonos típusú terepjárókat furamód épp a Szaúd-Arábia közvetítésével szerezték be.  

 nimr al nimr

 

Negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita főpapot végeztek ki szombaton Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával; az ajatollah lefejezését azonnal elítélték Irán, Libanon és Irak vallási és politikai vezetői, Teherán szerint Rijád nagy árat fog fizetni érte. Az Európai Unió is bírálta a kivégzéseket.

A halálos ítéletek végrehajtását szombat reggel jelentette be a szaúdi belügyminisztérium. A kivégzéseket 12 városban hajtották végre. A tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez. A 47 közül 45-en szaúdiak voltak, illetve lefejeztek egy csádi és egy egyiptomi állampolgárt is.

A belügyi közlemény igazolásul idézett egy részletet a Koránból, a szaúdi állami tévé pedig felvételeket mutatott be az al-Kaida által elkövetett merényletekről, illetve megszólaltatta Abulazíz Al al-Sejk szaúdi szunnita nagymuftit, akik helyeselte a kivégzéseket. Irán, Libanon és Irak politikai és síita vallási vezetői még aznap elítélték Nimr al-Nimr ajatollah kivégzését.

Elítélte Nimr kivégzését a síita Irán – a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb közel-keleti riválisa – külügyminisztériuma is, amely szerint Rijád nagy árat fog fizetni ezért. Azzal vádolták meg Szaúd-Arábiát, hogy támogatja a terroristákat és a szunnita szélsőségeseket, miközben elnyomja és kivégzi bírálóit.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője Twitter-bejegyzésben fejezte ki tiszteletét Nimr al-Nimr emléke előtt. Hamenei honlapján olyan kép látható, amely Szaúd-Arábiát az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlítja. A nap folyamán tiltakozásul a külügyminisztériumba rendelték Szaúd-Arábia teheráni követségi ügyvivőjét. Ahmad Hatami befolyásos ultrakonzervatív iráni ajatollah úgy foglalt állást, hogy Nimr „ártatlan vére foltot ejtett a szaúdi királyi udvar becsületén”, és halála el fogja tüntetni az uralkodó családot a történelem süllyesztőjében.