hirdetés

Szlovákia első köztársasági elnöke Parkinson-kóros. Súlyos állapotban van az egy napja kórházba szállított Michal Kováč volt szlovák államfő – közölte szombaton a TASR szlovák hírügynökséggel Ivan Netík, a belügyminisztérium szóvivője. Az elnök fiát anno a 1995-ben sokak szerint a Magyarországon nemrég elítélt Rohac és bandája rabolta el Ivan Lexa extitokminiszter utasítására.

michal-kov-1A 86 éves politikust a pozsonyi Szent Mihály Kórház intenzív osztályán ápolják, és jelenleg mesterségesen lélegeztetik – mondta a szóvivő, aki szerint a család nem kíván több információt nyilvánosságra hozni Kováč egészségi állapotáról.

A Novy Cas című szlovák napilap előzőleg azt írta, hogy a független Szlovákia első köztársasági elnökét (1993–98), aki évek óta Parkinson-kórban szenved, először a kórház kardiológiai osztályán helyezték el, de az állapota hirtelen rosszabbodott, és most mesterséges kómában tartják.

Az elnök fiát 1995-ben elrabolták. A túszejtést azonban megúszta az elnök fia. A szlovák titkosszolgálat, a SIS minisztere a szélsőséges nézeteket valló Ivan Lexa volt, aki állítólag Rohacnak és társaságának szabta meg feladatul, hogy tervezzék meg és hajtsák végre az emberrablást és sok-sok más robbantásos akciót. Ezen ügyek miatt Rohacot nem ítélték el.