hirdetés

A román kormányfő Victor Ponta rendesen kiakadt a magyar kormányra. Az amúgy kemény napokat, heteket megélő román kormányfő szerint a magyar kormányt “egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is bevonják a botrányba”. Ponta magyar ellenes kirohanása érthető, hisz jelenleg nyomoz ellene az ügyészség korrupció miatt, így ilyenkor sosem jön rosszkor egy kis magyar ellenesség.  

ponta victor

Victor Ponta román miniszterelnök szerint Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről “rendszeres bírálatoknak” van kitéve. A szabadságáról visszatért kormányfő a Romania TV hírtelevíziónak adott, élőben közvetített hétfő esti interjújában reagált azokra a kijelentésekre, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a Romania Libera napilapban hétfőn közölt interjúban.

Mint arról beszámoltunk, az interjúban Zákonyi Botond egyebek mellett kifejtette, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik “elegendő jóindulat” a románok részéről. A román külügy az interjú megjelenése után be is kérette a nagykövetet,  de mivel ő szabadságon volt, helyette első beosztottját hívatták be.

Ponta úgy folytatta hétfő esti nyilatkozatát: “Azt hiszem, hogy a magyar kormány – a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi – erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is bevonják a botrányba”.

Ponta hozzátette, nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz.