hirdetés

Elkezdődött a politikai elit fura megtisztítása Észak Koreában. Van akit megmérgeznek, míg másokat rakéta általi halálra ítélnek. Kim Dzsongun egyre sűrűbben használja a halálbüntetést. Védelmi minisztere állítólag elaludt egy eseményen, így rakétákkal lőtték agyon. Ha mindez igaz.

NKOREA-POLITICS-KIM-FILES

Egy nappal azután, hogy kiderült, Kim Dzsongun észak-koreai vezér kivégeztette a nagynénjét, Kim Gjonghit, újabb megdöbbentő állami gyilkosság derült ki a BBC szerint. Megölték az ország védelmi miniszterét, Hjon Jongcsolt. Dél-koreai hírszerzési források szerint nagyközönség előtt, légelhárítási ütegekkel végeztek Hjonnal, aki hűtlen lett az elnökhöz. Úgy tudni, egy Kim részvételével zajlott eseményen elaludt, illetve korábban sem irányította megfelelően az alá tartozó szervezetet.

A BBC szerint az ilyen észak-koreai híreket általában nem egyszerű igazolni, ezúttal azonban más a helyzet. Épp április 29-én látták utoljára Hjont az állami médiában, így ha újra megjelenne, csak akkor bizonyulna falsnak a kivégzés híre.

Az eleve sztálinistának bélyegzett országban jelenleg sztálini terror zajlik (talán ezért nem vett részt Kim a moszkvai katonai parádén sem). Heti egy vezető tisztviselőt küldenek a halálba. Hjonról keveset tudni amúgy: 2010 óta volt tábornoki rangban, tagja volt a nagy előd, Kim Dzsongil temetését végrehajtó bizottságnak 2011 végén, tavaly nevezték ki védelmi miniszternek.

A sok kivégzést és tisztogatást – köztük nagybátyja, Csang Szongtek megölését – eleinte törékeny hatalmának megszilárdításáért teszi Kim a kommentárok szerint. A múlt hónapban egyébként nyilvánosságra hoztak egy műholdképet, amin ágyúkat irányítanak egy nagyon közeli célpont felé, látható egy nézőtér, így valószínűleg egy brutális kivégzést kapott el a műhold.