hirdetés

Kivégzik a milliárdost
2014-05-23 10:54

A milliárdosokat is zokszó nélkül küldik a halálsorra. Itt a pénz nem számít, legalábbis nem mindig. Halálra ítélték Kína egyik ismert milliárdosát, az elsősorban bánya- és ingatlanérdekeltségeiből meggazdagodott Liu Hant az utóbbi idők legnagyobbnak tartott kínai maffiaperében – jelentette a kínai állami média.

A férfit bűnösnek mondták ki gyilkosságban való bűnrészességben, pénzügyi bűncselekményekben, kaszinók működtetésében és illegális fegyverkereskedelemben.

Az első fokú ítéletet a közép-kínai Hupej tartomány Hszianning városi középfokú bíróságán hirdették ki. Az összesen 36 vádlottat felsorakoztató, hét ügyben tartott tárgyalássorozat több mint egy hónapja zárult le,

A 48 éves Liu testvére Liu Vej szintén a legsúlyosabb büntetést kapta. A banda többi tagját 11 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Liu Han tagadta, hogy a csoport vezetője lett volna, hogy gyilkosságban vett volna részt, illetve hogy illegálisan fegyvert viselt, vagy azzal kereskedett volna.

Az ítélet indoklása szerint a bűnszövetkezet tagjai embereket tartottak illegálisan fogva, zsarolásokban vettek részt, az árverési liciteken összejátszottak, banki hitelekkel csaltak. Liu és társai a bűncselekményekből összesen csaknem 1560 milliárd forintnak megfelelő összeghez jutottak, s összesen kilenc gyilkosságért kell felelniük.

A per kezdőnapjára az ország különböző részeiből, így Pekingből, Szecsuanból, Hupejből és Kuangtungból több mint 150 párthivatalnok, vezető érkezett Hszianning városába, hogy a tárgyalóteremben tanúja legyen a meghallgatásnak. Megfigyelők tudni vélték, hogy a sajtó élénk érdeklődése mellett tárgyalt ügy, illetve maga a szecsuani Liu Han kapcsolatba hozható a kínai belbiztonság közelmúltig leghatalmasabb vezetőjével, a korrupciós vizsgálat alatt álló Csou Jung-kang családjával.

Liu korábban alapítója és elnöke volt az 1997-ben létrehozott legnagyobb szecsuani magántulajdonú vállalatbirodalomnak, a Hanlongnak, amely – honlapja szerint – elsősorban infrastrukturális beruházásokban érdekelt az autópályáktól a vízerőművekig, s több mint 12 ezer embert foglalkoztat.

Egy héten belül ez volt a második maffiaper, amelyben ítéletet hirdettek Kínában. Az amerikai állampolgárságú Vincent Vu (Hu Wej-hszing) 20 év börtönt kapott Kantonban. Az 56 éves férfire, akinek komoly üzleti érdekeltségei voltak a gyümölcskereskedelemben és az ingatlanfejlesztésben, gyújtogatást, kaszinóüzemeltetést és lőszergyártást is rábizonyítottak. Megállapították, hogy bűnszövetkezetét vállalatával fedezte.