hirdetés

Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) az ukrán állampolgárok ellen elkövetett bűncselekménynek nyilvánította a külföldi “álmegfigyelők” részvételét a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságokban rendezett elnökválasztáson. 33 személyt tiltottak ki Ukrajnából, a két jobbikos képviselő mellett több ismert külföldi politikust sem látnak szívesen az országban. Meglepő nevek szerepelnek a tiltólistán.

ukraine_protest

Az SZBU és az ukrán belügyminisztérium a nyilatkozatban – amelyről az APA osztrák hírügynökség számolt be – az ukrán állampolgárok ellen elkövetett “nagyszabású bűncselekménynek” nyilvánította a Donyeck és Luhanszk megyei választásokat. A dokumentum szerint a térségben a terror, megfélemlítés, nyomásgyakorlás, megvesztegetés, továbbá kényszermunka és emberrablások számos esetét dokumentálták. “Mindez a külföldi álmegfigyelők támogatásával zajlott, akiket vagy már nemkívánatos személynek nyilvánítottak, vagy azzá fognak nyilvánítani” – írta az SZBU. Tevékenységüket az ukrán hatóságok “felkelők és terroristák illegális támogatásának” minősítik.

 

Anton Sehovcov, a szélsőjobboldali szervezetek ukrán szakértője szombaton blogjában közzétett egy listát a választásokon részt vevő nemzetközi megfigyelőkről, amelyen 33 név szerepel. Köztük van az osztrák “reformkonzervatív” Ewald Stadler, korábbi európai parlamenti képviselő, a Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), majd az abból kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) volt tagja, továbbá Fabrizio Bertot, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő Hajrá Olaszország (Forza Italia) pártjának korábbi EP-képviselője, Frank Creyelman, a radikális jobboldali belgiumi Flamand Érdek (Vlaams Belang) képviselője és Mateusz Piskorski, az Önvédelem (Samoobrona) radikális lengyel parasztpárt tagja. Az utóbbi három politikus már eddig is rajta volt az ukrán tilalmi listán, minthogy márciusban megfigyelőként részt vettek a Krím félsziget orosz elcsatolását szentesítő népszavazáson is.

 

Magyarországról Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke vett részt megfigyelőként a választásokon. Internetes portálok szerint vele tartott Szaniszló Adrienn jobbikos politikus is.

 

Az Ukrajnából már kitiltott politikusokat a büntetőintézkedés nem akadályozta a választásokra való eljutásban. A külföldi választási megfigyelők általában Moszkván és a dél-oroszországi Rosztovon keresztül jutottak el Donyeckbe.