hirdetés

Újabb ukrán-magyar diplomáciai csörte folyik. Ukrajna most megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott “agitáció” miatt – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökséggel. Az Esti Újság úgy tudja sajnos több országgyűlési képviselőnk is nem kívánatos személy lett a szomszédoknál.

 

Az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett Kuleba, a másikról pedig nem árulta el semmit. Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan “beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején.

Az Esti Újság úgy tudja , hogy nagy valószínűséggel több országgyűlési képviselő is felkerült a nem kívánatos személyek listájára.
Partnereinket hamarosan részletesen tájékoztatjuk a választásokba való magyar beavatkozás tényéről, erről már tájékoztattuk az EBESZ megfigyelő misszióját – emelte ki Kuleba.

A miniszter szerint nem lehet a helyzetet különbözőképpen értelmezni, az konkrét beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe.
Nem lehet mindent csak a kollégám, Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésére redukálni. Ez általában a magyar politikáról szól. A mi álláspontunk nagyon egyszerű, tegnap értékeltük ezeket a cselekedeteket. Az, ahogyan a magyar kormány a választások előestéjén és a választások napján viselkedett, beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe – szögezte le az ukrán külügyminiszter.

Az ügy fejleményeképp hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.
Egy nappal korábban az ukrán tárca a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet a vasárnapi helyhatósági választások kapcsán. Az ukrán külügyminisztérium még aznap este kiadott közleményében vádolta meg a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással Budapestet, és “kemény reakciót” helyezett kilátásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar miniszter kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy az aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat.

Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra – hangsúlyozta a kijevi minisztérium.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának nyilatkozva nonszensznek nevezte a nagykövet bekéretését, amit “nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” tettek.

( nagy a.)