hirdetés

Miniszterelnök lehet Mariano Rajoy, sikerült elegendő szavazatot gyűjtenie a spanyol parlament bizalmi szavazásán. 170-en voksoltak igennel, 111-en ellenezték, 68-an tartózkodtak – írja az Euronews.

rajoyA szavazás előtt néhány órával a Spanyol Szocialista Munkáspárt korábbi vezetője bejelentette, hogy lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Pedro Sanchez közölte, hogy nem vesz részt a bizalmi szavazásban, ami révén Mariano Rajoy néppárti vezető ismét miniszterelnök lehet, még tartózkodással sem segíti elő azt.

Mariano Rajoynak számos kihívással kell szembenéznie miniszterelnökként. Nincs elegendő többsége, kisebbségi kormánynak kell hatékonyan működtetni az országot. Spanyolországban a munkanélküliség meghaladja a húsz százalékot, és erős feszültséget kelt a katalánok egyre erősödő függetlenségi törekvése.

A spanyol szocialisták (PSOE) vezetése vasárnap döntött úgy, hogy képviselőik tartózkodással segítik Mariano Rajoy ügyvezető konzervatív miniszterelnök újraválasztását a parlamentben.

A döntést a párt belső parlamentjeként működő szövetségi bizottság 139 tagja támogatta, míg a testület 96 tagja arra voksolt, hogy a szocialisták továbbra is utasítsák el a konzervatív kormány megalakulását, még akkor is, ha ez újabb parlamenti választásokat von maga után.