hirdetés

Áll a bál Izraelben, miután Benjamin Netanjahu kirúgta védelmi miniszterét, mert az felszólította, hogy állítsa le igazságügyi reformját mert az veszélyezteti az ország egységét és védelmét. Mint ismeretes a reform az izraeli hadsereg tagjait is súlyosan megosztotta, mert az új tervezet több szempontból is sérti a demokráciát.  A bejelentésre több tízezren vonultak utcára tüntetni. Netanjahu lépése szakértők szerint jelzi Izraelben is a diktatúra lesz az úr.

Az ellenzéki politikusok szinte egyöntetűen arról beszéltek, hogy Netanjahu veszélyt jelent Izraelre. A hírre spontán tüntetés szerveződik az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásához.

Joáv Gálant arra hivatkozva szólította fel Netanjahut a reformcsomag véghezvitelének leállítására, hogy a lépés akár a nemzetbiztonságnak is árthat. A tárcavezető úgy fogalmazott, az izraeli hadsereg tagjai „oly mértékben dühösek és csalódottak”, hogy ő ehhez foghatót még nem látott korábban.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egy rövid közleményben ismertette Netanjahu döntését arról, hogy eltávolítják Gálantot tisztségéből.

A Gálant eltávolítását korábban sürgető szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvír nemzetbiztonsági miniszter persze üdvözölte a döntést, Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, „reformot most!”.

Beni Ganc előző védelmi miniszter, a Nemzeti Egység nevű ellenzéki párt vezetője gyakorlatilag Gálant korábbi kijelentését idézve úgy fogalmazott, „egyértelmű, közvetlen és kézzelfogható veszély” fenyegeti Izrael biztonságát.

Mérav Mihaéli, az Izraeli Munkáspárt vezetője úgy értékelte, a lépés „minden eddiginél jobban megmutatja, hogy Netanjahu nagyon veszélyes Izraelre”.

Jaír Lapid volt külügyminiszter, ellenzéki vezető a döntést „újabb mélypontnak” nevezte, amivel szerinte a kormány árt a nemzetbiztonságnak, és figyelmen kívül hagyja a biztonsági tisztségviselők figyelmeztetését. „Az izraeli miniszterelnök veszélyt jelent Izrael államára” – fogalmazott.

Avigdor Liberman korábbi védelmi miniszter úgy jellemezte Netanjahu lépését, mint „diktatúra a javából”. „Ahelyett, hogy meghallgatta volna őt (Galántot), és összehívta volna a kabinetet, Netanjahu a diktátorok útját választotta az elhallgattatással” – fogalmazott Twitter-bejegyzésében.

Izraelben hetek óta tüntetnek tömegek a reform ellen arra hivatkozva, hogy annak célja gyakorlatilag a korrupcióval vádolt Netanjahu felelősségre vonásának megakadályozása. A világszerte bírált intézkedéscsomag gyakorlatilag felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét, és a mindenkori hatalomnak rendeli alá. Az izraeli parlament (kneszet) csütörtökön olyan törvénytervezetet fogadott el, amelynek értelmében a kormányfőt szinte csak egészségügyi okokból lehet leváltani. A szavazásban ráadásul maga Netanjahu is részt vehetett, miután a kneszet jogtanácsa lehetővé tette ezt neki.