hirdetés

Elnökké választása esetén újratárgyalná a tavaly decemberben Párizsban között klímamegállapodást, valamint a koreai diktátorral Kim Dzsongunnal is hajlandó lenne tárgyalni, hogy véget lehessen vetni az észak-koreai atomprogramnak – mondta a Reuters brit hírügynökségnek adott exkluzív interjúban Donald Trump, aki immár az egyedüli jelölt a Republikánus Párt elnökjelöltségére.

trump x

Beszélnék vele. Nem lenne gond, hogy szóba álljak vele – mondta Trump az észak-koreai diktátorról, hozzátéve, hogy ugyanakkor nyomást gyakorolna Kínára.

A politikus szerint Washingtonnak iszonyatos hatalma van Kína fölött, és ezt a legtöbben nem is tudják, Peking pedig egyetlen találkozón vagy egyetlen telefonhívással megoldhatná az észak-koreai problémát.

Jake Sullivan, a demokrata elnökjelöltségre pályázó Hillary Clinton külpolitikai tanácsadója szerint Trump bizarr érdeklődést mutat olyan külföldi „erős emberek” iránt, mint Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Csak hogy világos legyen: Donald Trump sértegeti legszorosabb szövetségesünk vezetőjét, majd sarkon fordul és szívesen találkozna Kim Dzsongunnal  tette fel a kérdést Sullivan, aki szerint Trump külpolitikai elképzelései csakis az ő számára értelmesek, nekünk, többieknek értelmetlenek.

A pénzügyi szektorral kapcsolatban Donald Trump megjegyzi, hogy a Dodd-Frank-törvénynek nevezett szabályozás nagy részét kidobná, mert szerinte árt a hitelezésnek és a pénzügyi tevékenységeknek, túl nagy szerepet biztosít a szabályozó hatóságoknak. Emellett Trump arra is figyelmeztet, hogy szerinte hatalmas lufi fújódik éppen a technológiai szektorban, és hasonló a helyzet, mint a 2008-as nagy pénzügyi válság kirobbanása előtt.

A techrészvények egy része mögött olyan cégek állnak, amelyek vállalatként és koncepcióként is nagyon gyengék. Olyan cégekről beszélek, amelyek még egyetlen petákot sem termeltek, rossz a koncepciójuk, és mégis milliárdokra értékelik őket. És ugyanott vagyunk megint magyarázta a hírügynökségnek Trump, hogy újra beüthet egy olyan válság, amilyen 2008-ban kirobbant.

A klímaegyezménnyel kapcsolatban Trump fő kifogása az, hogy más országok nem tartják be, Kína például „okádja” a füstöt a légkörbe.

Először is: ezek a megállapodások nem méltányosak húzza alá Trump, kiemelve, hogy olyan dolgokra, amelyeket Washingtonnak azonnal meg kellene tennie, Kínának harminc évet biztosít az egyezmény.

Ezek egyoldalú megállapodások, és rosszak az Egyesült Államok számára hangsúlyozza az interjúban Donald Trump, világossá téve, hogy az a minimum, hogy újratárgyalja őket.