hirdetés

Kína csütörtök este lőtte fel második űrállomását, az elsőt pontosan öt évvel ezelőtt indították útnak. Egy hónap múlva a kétfős legénységet is az űrbe küldik, akik a Mennyei Palota nevű állomáson egy hónapot töltenek majd.

kina-urprogramEgy Hosszú Menetelés-7 típusú hordozórakétával indították útnak Kína második űrállomását.

Az indítás a kínai hadsereg által támogatott űrprogram fejlettségét hivatott szemléltetni.

A tervek szerint a jövő hónapban indítják a Sencsou-11 űrhajót kétfős legénységgel, akiknek az lesz a feladata, hogy dokkoljanak az űrállomással és egy hónapot töltsenek el annak fedélzetén.

A 10,4 méter hosszú, 3,35 méter átmérőjű és 8,6 tonna súlyú laboratórium kísérleti célú és erőforrásokat hordozó két fülkéből áll. A terv szerint majd két évig működhet az űrben, az űrhajóknak a személy és áru befogadását és azt tűzi ki célul, hogy teszteljék űrállomás felépítését és üzemeltetését.

A magyarul a Mennyei Palota nevű űrállomásmodult, a Tienkung-2-t a szakértők fontos mérföldkőnek tartják az évtized végére tervezett, a Marshoz készülő küldetéshez.

Kína első űrállomását, a Tienkung-1-est 2011 szeptemberében indították Föld körüli pályára, és hivatalosan az idei év elején vonták ki a szolgálatból.