hirdetés

Kína a telefonvásárlásokat is szigorítja. Új szabályozás lép életbe Kínában, amellyel még szigorúbbá válik az ázsiai országban kiépített digitális diktatúra.

December 1-jével csakis úgy lehet majd mobiltelefont vásárolni a kínai állampolgároknak, ha a vevő arcát előtte beszkennelik – írja a Venture Beat. A döntést a kínai elektronikai és információtechnológiai minisztérium közölte, amely azt is megosztotta, hogy a szabályozás okán a kínai állampolgárok ezután nem cserélhetik le telefonszámaikat.

A hivatalos közlés alapján az új törvénnyel az ázsiai országban gyakori telefonos és internetes csalásokat igyekeznek visszaszorítani, illetve azt remélik, hogy így majd a visszaélések felggöngyölítése és a csalók elkapása is lényegesen könnyebb lesz. A kínai állampolgárok mindennapjait már most is nyomon követő rendszerek miatt az új szabályozás a hatalom dolgát is könnyíti, hiszen általa még több információt lehet begyűjteni a megfigyelt személyről.

Időközben a mindenkit pontozó kínai közösségi kreditrendszer tesztüzeme is nagyban zajlik, melynek algoritmusa bizonyos szempontok alapján dönti el, hogy ki a “jó” állampolgár és ki a “rossz”. Miközben a “jókat” előnyökhöz, kedvezményekhez juttatják vele, a “rosszakat” büntetik. A kínai államapparátusnak annyira tetszik a kreditrendszer, hogy a hírek szerint hamarosan a vállalkozásokra is kiterjeszthetik.

Az igaz, hogy a telefonvásárláshoz sok országban igazolni kell a személyazonosságot, olyan viszont nem nagyon fordult még elő, hogy ehhez a felhasználó teljes arcának digitális fotóját is bekérték volna a szolgáltatók. Decembertől azonban ez is kelleni fog Kínában – és aztán ki tudja, mi lesz a következő.