hirdetés

Brutálisan izgi. Bemutatkozott Jangjang, Kína első, emberi gesztusokra képes humanoid robotja, amely első ránézésre simán összetéveszthető egy élő emberrel. Jangjang a megalkotójára is nagyon hasonlít. Igen kérem, Kína már itt tart vagy ki tudja hol.

 jangjang

A Pekingben rendezett technológiai konferencián talán a legnépszerűbb az a hosszú hajú, szemüveges nő volt, aki mosolyogva, időnként pislogva, beszéde közben ajkait mozgatva bűvölte el közönségét. A dobogón mellette állt egy másik nő, a robot fejlesztői csoportjának egyike, akiről Jangjangot megmintázták. Az “ikrek” kezet fogtak és meg is ölelték egymást.

Jangjangot távirányítással működtetik, a szenzorok egy másik emberen vannak, aki a háttérből mindent figyelve például fejmozgásával idézi elő a bábu fejének azonos mozgását.

Szung Jang elmondta, hogy hasonmását egy különleges szilikagélből alkották, amely látványában és tapintásában az emberi bőrt idézi. Jangjang a negyedik robot, amelyet a sanghaji Shanghai Shenqing Industry (SSI) gyártott és az eddigiek közül ő tudja a legtöbbet. Leginkább az arca kifejező.

A fejlesztők szerint a technológia segítségével olyan robotok fejleszthetők, amelyek például eladók mellett teljesíthetnek szolgálatot, de hírességek mását is szívesen gyártanák. Elképzelhető, hogy egy professzor helyett előadását is megtartja a robotbábu, bár kérdések megválaszolására nem lesz képes, egyelőre.

A középkorú robotnő előállítóit, a sanghaji fejlesztőket egy japán professzor, Isiguro Hirosi segítette, aki immár több mint 20 éves gyakorlatot szerzett a robottechnika világában. Isiguro azt nyilatkozta: eljöhet az idő, amikor effajta robotok helyettesítik a popsztárokat és a hollywoodi színészeket. Egy humanoid robot szebb lehet bármelyik énekesnél, sosem fárad el, megállás nélkül képes énekelni, nem beszélve a divatmodellekről, a televíziós hírolvasókról vagy a recepciósokról, akiket ugyancsak jól helyettesíthetnének – véli a neves japán szakember, aki 2010-ben már magát is megmintázta.