hirdetés

Nemcsak Erodgan kapott újabb támogatót, hanem az ellenzéki államfő jelölt is, akit a Győzelem Párt is támogat a második fordulóban. Bár Kilicdarogluék helyzete így sem sokkal jobb, ugyanis az államfőválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett nacionalista jelölt, Sinan Ogan korábban arra szólította fel támogatóit, hogy a második körben Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnökre voksoljanak.

 

A bevándorlóellenes török Győzelem Pártja (Zafer Partisi) elnöke, Ümit Özdag szerdán Ankarában közölte, hogy az államfőválasztás május 28-i második fordulójában a fő ellenzéki jelöltet, Kemal Kilicdaroglut támogatják Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök ellenében. Özdag egy Kilicdarogluval közösen tartott sajtótájékoztatón tette a bejelentést, a Győzelem Pártja székháza előtt.

Ümit Özdag felszólalásában elmondta, hogy a kormánypárt is támogatásért folyamadott hozzájuk, de az ő politikájuk nem tartalmazta a menekültek hazatérését, Kilicdarogluval viszont egyetértésre jutottak a kérdésben, így őt támogatják. A Győzelem Pártja elnöke jelezte, pártja egy éves időkeretet, valamint egy, a nemzetközi jognak megfelelő, az emberi jogokat szem előtt tartó modellt javasolt Kilicdaroglunak, amellyel ő egyetértett. Özdag szerint ugyanis évi 11 milliárd dollárt költve a menekültekre nem tudják megakadályozni a török nép elszegényedését.

Kemal Kilicdaroglu egy múlt heti sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy megválasztása esetén az összes menekültet hazaküldené. A politikus egyúttal azzal vádolta Recep Tayyip Erdogant, hogy nem állt ki az ország határaiért, becsületéért.

A Győzelem Pártja a szintén május 14-én tartott parlamenti választáson 2,23 százalékot kapott, ami nem volt elég ahhoz, hogy a tömörülés képviselői mandátumot szerezzen a 600 fős törvényhozásban. Nagy kérdés, hogy a párt hány választót tud majd mozgósítani a második fordulóra és az elegendő lesz-e Erdogan leváltásához ?

Tény kérdése, hogy Erdogan esélyei talán jobbak mint Kilicdarogluéknak de lehetnek mg váratlan fordulatok a végső megmérettetésen.