hirdetés

Több mint két évnyi várakozás után, Orbán Viktor miniszterelnök megérkezett a Fehér Házba, ahol Donald Trump amerikai elnök fogadta.  Orbánt 2010-óta nem fogadta amerikai elnök. A magyar miniszterelnök és Trump kezet fogtak, mosolyogva váltottak néhány szót, aztán bementek az épületbe.

 

Az amerikai elnökkel Trumppal folytatott kétoldalú tárgyalás 45 perces lesz az amerikai elnök nyilvános naptárja szerint. Orbán Viktor a protokoll szerint bejegyzést írt a vendégkönyvbe, majd következik a két vezető négyszemközti találkozója, majd pedig a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt. Ezután Trump és Orbán az ovális irodában sajtónyilatkozatot tett az első megbeszélésük után.

 

Donald Trump megköszönte Orbánnak, hogy ott van, azt mondta, hogy sok szempontból nagyszerű munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot. Az amerikai elnök gyorsan közölte, hogy a következő megbeszélésükön szó lesz a NATO-ról, és kereskedelmi kérdésekről is.

 

Orbán Viktor kijelentette, hogy nagyon büszke arra, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez. A várakozásai szerint erősíteni lehet majd a két ország stratégiai szövetségét, és globális politikai kérdéseket is meg akar beszélni. Szerinte sok kérdésben hasonló a megközelítésük: „Közösen lépünk fel az Egyesült Államokkal az illegális migráció és a terrorizmus elleni harcban” – mondta, és a keresztény közösségek megvédését is kiemelte.

 

Trump közölte is gyorsan, hogy nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek megvédésében.

 

2010-es megválasztása óta most fogadta amerikai elnök Orbán Viktort.

 

A Fehér Ház múlt keddi közleménye szerint a „régóta fennálló kapcsolatok elmélyítésének érdekében” tárgyalnak majd egyebek mellett kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekről. Emellett – mivel mindkét ország NATO-tag –, a nemzetekre rótt biztonsági felelősségről is szó lesz, és az ország csatlakozásának 20. évfordulójáról is megemlékeznek.

 

Így a fő tárgyalási kör inkább a fegyver-gáz-Huawei háromszög körül fog forogni. Elképzelhető, hogy az első két kérdésben a magyar kormány az USA-nak tetsző döntést hoz. Kína és a Huawei ügye viszont kemény dió lesz.  Trump felvetheti az orosz és kínai kapcsolatok alakulását, főként, miután éppen kereskedelmi háborúban állnak Kínával.