hirdetés

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen. Az összes repteret légitámaszpontot megsemmisítették Ukrajnában. Kijevet és Harkovot és érte rakétatámadás, utóbbi nagyvárost az orosz speciális egységek már körbe kerítették. Kijevből menekülnek az emberek. Az ukrán hadsereg eddig nem nagyon tudta megállítani az orosz inváziót.

 

Putyin felszólította az Ukrajna keleti részén állomásozó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják.

Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hadiállapotot vezettek be az országban.

A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie.

Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. A főváros új világra ébredt, rengetegen indultak útnak Kijevből, az autópályák megteltek. Az Esti Újság úgy tudja a második legnagyobb város Harkov már körbe van zárva. Az orosz hadsereg Kijevig meg sem áll úgy tudjuk.

Az ukránok szerint öt orosz repülőt és egy helikoptert lőttek le, miközben Moszkva szerint működésképtelenné vált az ukrán katonai repterek infrastruktúrája.

Az elsődleges hírek szerint az orosz bombázásnak és inváziónak legkevesebb már 40 áldozata van. Többen megsérültek, sok embert eltűntként tartanak számon.

Volodimir Zelenszkij a televízióban közvetített beszédében jelentette be, hogy Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, miután az megtámadta őket. Az ukrán elnök egyik szóvivője közben közölte, az ukrán hadsereg keményen harcol az oroszokkal szemben, akik elmondása szerint jelentős veszteségeket szenvedtek el.
Ő azt mondta, vannak civil áldozatok, de pontos részleteket nem árult el.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon közölte, hogy a Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek.

A Donyeck megyei Mariupolban egy ember halt meg, és kettő megsebesült. Más források szerint a városban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Légitámadás érte a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Pogyilszk települést, ahol ennek következtében hatan meghaltak, heten megsebesültek és 11-en eltűntek.

Az északkeleti Szumi megyében lévő konotopi járásban tűz alá került egy személyautó, egy gyermek és egy nő sérült meg.

A tanácsadó felsorolt még több olyan katonai objektumot az ország különböző részein, amelyeket a belügyminisztérium operatív szerveinek értesülései szerint csapás ért, valamint egy hidat, azonban a személyi áldozatokról nem adott közre több információt.

Az ország középső részében lévő Cserkaszi megyében, Umany település központjába csapódott be egy orosz lövedék, aminek következtében egy ember életét vesztette és legalább öten megsebesültek – közölte Olkeszandr Szkicsko, a megye kormányzója. Az umanyi járásban, egy ottani laktanya körzetéből elkezdték evakuálni a lakosokat – tette hozzá a tisztségviselő.

A Telegramra került fel egy ellenőrizetlen videó, melyen feltételezhetően az látszik, ahogy az ukrán légvédelmi rendszer egy rakétával megsemmisít egy orosz katonai gépet.

Kijev közlése szerint eddig hat orosz repülőt hatástalanítottak, de Moszkva szerint semmilyen veszteséget nem szenvedtek.

( Csákány)